Niet zomaar bareback

Theorie

Denk aan je zitbeenknobbels 

Bareback rijden of zonder zadel rijden is de laatste jaren heel wat in populariteit toegenomen. Naast een betere band met je paard is het bareback rijden ook goed om je zit te verbeteren. 

Toch kan je hier beter niet zomaar mee aan de slag gaan. Wie zonder zadel wil rijden moet hiervoor namelijk een aangepaste houding aannemen. 

Voor de juiste barebackhouding moet je je heupen iets naarvoor rollen. Dit zorgt ervoor dat je zitbeenknobbels niet meer in de paardenrug duwen. Hoewel we deze knobbels in het zadel gebruiken om ons paard in buiging te laten lopen zijn ze te scherp bij het bareback rijden. 

Wat zijn die zitbeenknobbels? Wanneer je op je stoel zit kan je deze voelen. Steek je handen in het midden onder je poep en rol met je heupen naar voor en achteren. Je zal de druk voelen verminderen wanneer je naar achteren ‘op je broekzakken’ gaat zitten en naar voren rolt. 

Naar achteren zitten ‘op de broekzakken’ verzwaard je zit. Deze kan je best enkel gebruiken voor je stop. Bij een paard in beweging dien je een actieve en voelende zit te gebruiken. 

Een actieve en voelende zit

Een goede zit die beweegt mee met de beweging van het paard. Zodat het paard niet in zijn beweging gehinderd wordt. Hiervoor gaat je zit zowel zijwaarts als voorwaarts. Dit beschrijven ze ook wel vaker als een ‘driehoeksbeweging’. Je kan de energie van je paard verhogen en verlagen met je zit. 

Wist je dat je rijhulpen van je paard eigenlijk zeer goed moet timen? Een geschoolde ruiter weet welke voet wanneer de grond verlaat. Kan jij dit voelen? Probeer al eens de achterbenen te voelen. Dit kan je zeker bareback uittesten. Ontspan je en maak je benen lang. Voel hoe je paard van links naar rechts swingt en ook links en rechts naar beneden zakt. Maak je benen lang en laat ze meegaan in deze beweging. Je zal je voet voelen weg en naar de buik gaan. Wanneer je voet naar de buik beweegt is dit het gepaste moment om een hulp te geven voor het achterbeen dat gaat vertrekken. Op dit moment kan je het achterbeen mee ‘op scheppen’. 

 

Vragen of opmerkingen? Deze zijn steeds welkom. 

Groetjes, Laura.

 

Deel dit blogbericht

De eerste stap

Persoonlijk Een blog over hoe het deelnemen aan een opleiding alles voor mij en mijn paarden veranderde.  De eerste stap is het moeilijkste, angst en

Balans tussen mentaal en fysiek

“Mental health and balance can’t be achieved without physical wellbeing. Take care of their body to take care of their mind. And vice versa” Mijn