Ben jij ook zo’n horsegeek? Train slimmer, niet harder.
Een ontspannend paard dat enthousiast is om mee te werken. Die de training even leuk vind als jou.
Hoe werkt je paard zijn lichaam? Hoe beïnvloed hun lichaam de training en de training hun lichaam?
Alle wetenschap die je nodig hebt voor je training. Hoe je deze juist kan opzetten en aanpassen.
Les volgen in een ontspannen en goedlachse sfeer. Je leert het meeste als je ook leert van elkaar. Ik wil dat iedereen zijn plek in de groep heeft.
Een jaaropleiding geeft je alle nodige achtergrondkennis en ervaring om je paard’s beste trainer te worden. In aparte privé lessen leer je oefeningen om jou en je paard naar jullie doelen te helpen. Wat aparte lessen niet kunnen is je inzicht geven in het volledige trainingsplan van je paard. Hierdoor blijf je sommigen handeling te lang doen. Je voert verschillende oefeningen uit. Toch blijf je afhankelijk van de volgende les om verder te kunnen. Doordat we slechts 50% van de complexiteit van de training kunnen doorgeven. Hierdoor is het moeilijker de juiste criteria (focuspunten) te kiezen. Kan je paard ongewenst randgedrag leren. Waardoor je weg naar het eindresultaat meer omwegen zal nemen.
Naast deze ‘romantische’ alinea. Is de opleiding voornamelijk erg praktisch ‘Hands on’. Ik geef veel informatie mee. Zoveel dat ze enkele jaren geleden vroegen om een ‘light’ versie te lanceren. Heb je er op het einde van het jaar niet zoveel uitgehaald als ik beweerde? Dan geef ik je investering terug.
Naast jullie te overgieten met bakken informatie is mijn tweede peiler de sfeer in de groepen. Ik geef deze grote hoeveelheid informatie graag in een ontspannen en goedlachse sfeer. Je leert het meeste als je ook leert van elkaar. Ik wil dat iedereen zijn plek in de groep heeft. Ik wil metersdiep de theorie induiken en tegelijkertijd kunnen huilen van het lachen tijdens een praktijksessie. Heb je het liever sec en droog? Dan zijn wij misschien niet de beste match.
Ontdek hoe we samen aan de slag gaan.
Overdosis theorie om alle fundamentele kennis in je hoofd te krijgen
Jullie sturen op voorhand video’s in zodat ik die kan gebruiken als praktijk voorbeelden (op mijn smartboard waar ik alles gemakkelijk op kan tekenen en aanduiden). Waarop je leert bewegingen analyseren en gedragingen herkennen.
In de sessies op mijn locaties oefenen we ook simulaties uit op elkaar en met mijn paarden.
Dat wil zeggen dat ik gedurende het jaar 10 keer naar je toe help om jullie 2uur bij te staan.
Bij de praktijkdagen bekijken we samen hier op mijn locatie naar beeldmateriaal van jullie trainingen. De paarden ken je immers al van op de beelden van de startweek.
Zo krijg je ook inzicht in andere paarden, situaties analyseren, actief nadenken rond trainingen en shaping.
En blijf je de enorm belangrijke ondersteuning en teampower van de groep voelen.
Deze video analyseer ik met een voice-over en plaats ik in een groep speciaal voor de deelnemers van de jaaropleiding. Zo kan je van op afstand ook nog bijleren van elkaars video’s.
Bijvoorbeeld: er doen 10 deelnemers mee, dan hebben we naast de praktijkdagen nog 100 extra video’s waarvan je kan leren.
Onderling mogen jullie in diezelfde groep natuurlijk zoveel video’s met elkaar delen als jullie willen.
We komen ongeveer maandelijks samen. Soms doen we op die dag een extra theorie dag (verdere diepgang van de onderwerpen). Soms doen we een praktijkanalyse met het beeldmateriaal.
De jaaropleiding zonder trailerstress is voor iedereen die zich helemaal wil onderdompelen in de kennis over het trainen van een licht, soepel en gelukkig paard.
Voor …
De prijs is dezelfde als de jaaropleiding op mijn locatie: €3000.
Voor klanten die verder als 50 km buiten Brasschaat wonen wordt een meerkost aangerekend voor het vervoer. Deze zal afhankelijk zijn van hoe goed de routes gelegd kunnen worden. Het is ook een optie om bijvoorbeeld twee boost sessies na elkaar te nemen.
Smul alvast even van deze visualisatie.
Op de afbeelding kan je zien hoe de verschillende oefeningen invloed hebben op elkaar. Je kan niet eerst de ene oefening afwerken en daarna overgaan naar de volgende. in het midden zie je een tekening van Barrie, de oranje oefening zijn specifiek voor zijn karakter en situatie. Ze hebben een grote invloed op alle andere oefeningen. Dit kan veel verschillen van paard tot paard. In de prent hieronder kan je zien dat elk onderdeel nog eens uit verschillende criteria bestaat, die elkaar onderling ook kunnen beïnvloeden. Er zijn meer pijlen en oefeningen dan ik kan weergeven op de poster.
Heb je de jaaropleiding gevolg? Dan beloof ik je dat dit geen mysterie meer voor je is. Ik durft het zelf zo zelfzeker zeggen, dat als ik fout ben je meteen je investering terug krijgt.
De volledige inhoud van de cursus neerschrijven zou van deze brochure een boek maken. Ik probeer jullie alvast een insteek mee te geven.
Ik heb geen vaste onderwerpen per dag. Deze evolueren afhankelijk van de duo’s die in de groep zitten. Hierdoor kan ik je nog niet meegeven wat we elke dag exact gaan doen. Ik kan je dit wel in grote lijnen vertellen.
Ik neem jullie mee in de wereld van negative en positive reinforcement. We bespreken wat de verschillen hiertussen zijn en hoe deze technieken werken. Beide zijn grote onderwerpen waar ik dagen over kan praten. Beide hebben veel vaktermen en kunnen enkel correct toegepast worden met de nodige theoretische kennis. Ik wil jullie hier inzicht in geven en keuze in wat het beste past in jullie team.
R- is zoveel meer als het toepassen en wegnemen van druk.
R+ is zoveel meer als het geven van een snoepje.
In de praktijk combineer ik positive met negative reinforcement. Afhankelijk van voorkeur van paard en mens. Nu blijft bij mij de ‘fun factor’ voor het paard voorop staan. Net voor die reden spreek ik vaker over spelen met je paard dan trainen. Loopt je oefening vast en moet je de druk verhogen om resultaat te bereiken? Ik geloof dat er altijd een leukere oplossing is. Vaak zijn we een kleine isolatie vergeten. We doen een extra tussenstap om ‘drillen’ te voorkomen. Ik geloof niet in continue correcties. Er is altijd een andere weg. Soms moet ik daar nog even creatief over nadenken.
Voorbeeldje? Zoals bij paard de travers aanleren, een oefening belangrijk voor zijn fysieke ontwikkeling. Hierbij vallen paarden vaak terug in hun voorhand. Je kan hiervoor je paard meermaals achteruit plaatsen (corrigeren) om hem te leren niet in je hand te duwen. Of je kan van ‘het gewicht naar achteren plaatsen’ zijn favoriete oefening maken (met positive reinforcement erbij). En op het moment dat hij ‘duwt’ deze oefening aanbieden zodat jullie samen tot het resultaat komen zonder zwoegen.
Dit komt van een uitspraak in de positive reinforcement: het zogenaamde ‘errorless learning’. Waarbij je niet je paard verschillende fouten laat maken om zo het juiste antwoord te vinden, In plaats hiervan leg je zo duidelijk en eenvoudig mogelijk het antwoord aan zijn voeten.
Dit vergelijken ze wel eens met ‘computer rage’. Het gebruiken van de computer leren de meeste mensen door ‘trail and error’. Blijven proberen tot het gene dat je wil bereiken lukt. Enkel wordt je hierdoor vaak gefrustreerd. Als de emotie te hoog is, dan heb je zo hard en veel op verschillende knoppen geduwd dat je je niet meer herinnerd hoe het uiteindelijk gelukt is, de volgende keer moet je weer al deze stappen opnieuw door.
Als ik thema’s moet geven aan de onderwerpen zijn het de volgende:
De kennis van horsemanship, klassieke rijkunst en positive reinforcement is enorm. Doordat we in kleine groepen werken kan ik jullie je eigen pad hierin leren zoeken. Ik wil dat iedereen een weg bewandeld waar zowel paard als eigenaar zich goed bij voelen. Bij mij ben je nooit verplicht iets uit te voeren. Indien nodig durf ik je wel vragen iets niet meer uit te voeren. Hoewel dat zelden voorkomt aangezien jullie vaak heel bewust kiezen voor deze manier van werken.
Naast de theorie en de praktijk van de paarden zelf neem ik ook steeds vaker en vaker het onderwerp mindset mee. Paarden zijn nu eenmaal van die spiegels die voor je staan. Jouw mindset heeft de grootste invloed in de evolutie die je op zulk jaar doormaakt.
Een jaaropleiding volgen bij L&S was 1 van de beste keuzes die ik kon maken het afgelopen jaar. Door de theorie achter bepaalde oefeningen te zien, leerde ik begrijpen waar mijn pijn punten zitten. De maandelijkse opvolging zorgen voor een deadline gevoel maar zonder druk. Want ‘niets moet, alles mag’ is hier de mentaliteit.
Je gaat op je eigen tempo en dat van je paard. Je staat ook nooit alleen. Er steeds een groep die, net als jou, ook wil groeien met veel liefde voor zijn/haar paard. Motivatie genoeg dus om samen met je paard liefdevol te groeien. Dank je wel Laura voor deze kans.
Als mijn paard “lastig” gedrag vertoonde kon heel goed benoemd worden wat ik aan mezelf kon veranderen zodat het probleem opgelost werd. Deze zelfreflectie reflex zit nu heel goed ingebakken 😊 Deze manier van kijken vind ik heel eerlijk voor het paard en zorgt er voor dat “straffen” niet voorkomt en schuld niet bij het paard gelegd wordt. De sleutel ligt in mijn eigen handen. Laura is heel goed in het zien van kleine details en haar tips hebben grote impact! De steun en aanpak op maat (mens-paard) heeft er voor gezorgd dat ik uitgedaagd ben maar steeds binnen een veilige setting, zowel emotioneel als fysiek. Dat is voor mij heel belangrijk. De stap zelf zetten met aanmoediging geeft zoveel voldoening en leermogelijkheid. Top jaaropleiding!!
Dankzij de jaaropleiding hebben wij (mezelf en mijn paard) een enorme vooruitgang gemaakt. Door me te omwringen met mensen die dezelfde visie delen binnen de R+, kan je kritischer kijken en reflecteren over je eigen sessies maar ook sessies van groepsgenoten. Als shiatsupractioner vind ik het ook belangrijk buiten het paard emotioneel en fysiek te behandelen dat de eigenaar ook handvaten mee krijgt om het paard ook los te houden.
Dankzij de R+ training leren we dat balans niet perse saai hoeft te zijn! Ik vond de stap zetten naar een jaaropleiding persoonlijk wel niet zo gemakkelijk. Mijn paard is al wat ouder en heeft een trauma van het trailerladen. Ondanks het herprogrammeren met R+ en vlot opstappen werd het de laatste tijd terug moeilijker.
Het verdikt is dat haar proprioceptie aan de linkerzijde niet zo goed meer is door mogelijks een geknelde zenuw en ouderdom. Toch heeft ze altijd al links in de trailer moeten staan omdat ze anders omviel. Senna was vroeger een springpaard die mee op wedstrijd moest. Vroeger werd ze beschreven als een gevaarlijk paard dat beter kon dienen voor de slacht.
Les krijgen van Laure is echt heel fijn. Haar enthousiasme is zo aanstekelijk. Als je Laura Smets in het woordenboek zou opzoeken zou daar volgens mij ‘enthousiasme’ bij staan. De positieve twist die zij geeft aan haar lessen is zo aangenaam als leerling. Die constante enthousiaste drive. Niet: “dat was niet goed en dat moet anders”, maar wel: Ja leuk, ja fijn, dit was al goed, nu gaan we even iets anders doen. Dat enthousiasme is echt een kracht van Laura, buiten haar kennis dan. Dat enthousiasme is ook heel catchy. Als ik bij klanten kom, ook al weet ik niet van wie ze les krijgen, als ze van Laura les hebben weet ik dat meteen. De manier waarop ze werken, dat toontje, zo van: ‘ja goed zo!’. Dan weet ik direct, die krijgt les van Laura.
Meer lezen over het verhaal van Wesley en Callisto? Dat kan hier.
De R+ jaaropleiding heeft ons een enorme boost gegeven. Ondanks ik al ongeveer 2 jaar les nam bij Laura, heb ik in 1 jaar tijd veel meer kennis opgedaan. Met als resultaat dat de sessies met mijn paard veel makkelijker en beter verlopen! Naast de enorme kennis en boost die je meekrijgt, is er een enorm gezellige sfeer in de groep. Aanrader voor iedereen die in korte tijd veel wilt bijleren en groeien!
Tijdens de jaaropleiding heb ik werken met R+ ontdekt. Ik was daar eigenlijk helemaal geen voorstander van en heb zelfs voor ik deelnam gevraagd of ik ook kon deelnemen zonder te werken met R+. Dat was geen probleem, maar stilaan is mijn mindset daarrond toch helemaal geswitcht en dat was een groot voordeel. Af en toe probeerde ik eens dingen aan te pakken met R+ en ik merkte dat dat voor Lassy veel beter werkte. Ze kwam, als introvert, meer tot leven en vulde oefeningen uit zichzelf aan wat echt een enorm verschil was. Ik heb Lassy tijdens de jaaropleiding echt zien openbloeien. Ze is enthousiaster tijdens trainingen en haar balans en teugelhulpen staan er veel beter op.
Meer lezen over het verhaal van Lies en Lassie? Dat kan hier.
Als je paard even ‘out’ valt tijdens de jaaropleiding gaan we samen op zoek naar een oplossing. Bijvoorbeeld: is er een ander paard waarmee je even je kennis kan bijschaven? Kunnen we ons even op andere onderwerpen focussen die wel mogelijk zijn voor je paard? Als je paard volledig uitvalt gedurende een langere periode, dan kan je er ook voor kiezen om de jaaropleiding met de volgende groep verder te zetten.
Ben je zelf een dag ziek? Dan kan je die inhalen tijdens de zomer met een andere groep of het jaar nadien met de nieuwe jaaropleiding groep. Afhankelijk of er plaats is kan jij dan ook je paard terug meenemen.
Bv.: jij wil het liefste de dag inhalen met je paard: dan gaan we kijken wat het aanbod is in de zomer.
Bv.: jij wil het liefste de dag dat je gemist hebt inhalen? Dan kijken we of we een gelijkaardige dag hebben in een andere groep of het jaar erop. Als hier voldoende plaats is dan kan je ook je paard meenemen.
Als je ziek bent op een dag dag we voornamelijk theorie bespreken en of video’s analyseren. Dan kunnen we hier het geluid van opnemen en soms ook volledig de lessen.
Ik bied zoveel mogelijk aan om mensen te helpen indien ze ziek zijn. Dit is niet de bedoeling voor als je bijvoorbeeld dubbel gepland hebt. Met als enige uitzondering als we dit voor je inschrijving samen besproken hebben. Bijvoorbeeld: je wil je graag inschrijven maar je moet één van de opleidingsweekends naar een trouwfeest? Dan bespreken we op voorhand hoe we dit gaan oplossen.
Dit is geen eenvoudige vraag om kort te beantwoorden. Om hier een antwoord op te vormen heb ik voor elke jaaropleiding een brochure uitgeschreven. Deze kan je hier terugvinden:
Ben je benieuwd wie er al is ingeschreven voor de jaaropleiding en of er bijvoorbeeld een trailerbuddy op de route ligt? Hier mag je mij altijd naar vragen. In de jaaropleidingen met paard zijn er steeds maximum vijf deelnemers per groep. Instructeur en jaaropleiding zonder trailerstress zijn maximum tien deelnemers per groep.
Elk paard is zeker en vast geschikt voor de jaaropleiding. Ze mogen zowel volledig groen zijn, als herstellende van een trauma, als al een best volleerd paard. Het enige dat telt is dat jij op het tempo van jouw paard wil werken. Wij passen ons daar volledig aan aan. Is je paard bijvoorbeeld nog te jong om (veel) onder het zadel te doen? Dan kunnen we de inhoud voor jou hieraan aanpassen. Of misschien vinden we wel een andere paardenvriend waarmee jij stukken onder het zadel kan doen.
Ervaring is niet vereist om deel te nemen aan de jaaropleiding. Het enige wat vereist is is enthousiasme. Vraag je je nog steeds af of deze opleiding bij jou past? Hier kan je een berichtje van mij hierover lezen.
Is er een jaaropleidingsweekend gepland of een privé sessie bij jou en zijn de weervoorspellingen echt bagger? Dan bespreken we dit samen met de groep. Als iedereen het ziet zitten, is het voor mij geen probleem om een weekend te verplaatsen. We doen dit natuurlijk niet voor elke regendruppel, maar waarom lesgeven in stormweer als er altijd later is?
Doordat jullie hier een jaarcommitment aangaan kan ik ook goed vooruit plannen en ook hier de kost zo laag mogelijk houden. Neem gerust contact op om te horen of er al mensen op een route naar jou zich hebben ingeschreven. Ik maak nog voor je je inschrijft een schatting van hoeveel de kosten ongeveer gaan zijn.
Samenspraak is de essentie in mijn lessen. Zowel tussen jou en jouw paard als tussen jouw en mij. In mijn lessen zal je nooit iets moeten doen dat je niet ziet zitten. Er is altijd een andere weg.
Moest je het gevoel krijgen dat je verdrinkt in de informatie, of dat je bijvoorbeeld door iets onverwacht tijdens je jaar minder tijd hebt gekregen, dan ben ik en de groep er voor je. Je kan me video’s of berichtjes sturen voor even snel wat ondersteuning. Of je kan tegen een lagere prijs extra one on one boost sessies van mij krijgen. Daarnaast heb ik ook nog een heel online platform waarop je je theorie lessen zal kunnen herbekijken, neem jij deel aan de jaaropleiding? Dan krijg jij hier gratis toegang tot.
Ik heb het tot nu toe niet meegemaakt, maar alles kan. Moest het zo zijn dat de (groeps)lessen voor jou niet uitdagend genoeg zijn. Dan mag je mij hier zeker en vast van op de hoogte brengen. Ik doe altijd mijn best om in te schatten wat iedereen zijn favoriete leertempo is. Zit ik er bij jou naast? Please tell me! Dan ga ik zeker de challenge aan om jou verder uit te dagen.
De paarden krijgen een plaats in de paddocks. Op elke paddock is sinds januari 2023 een schuilstal aanwezig. De paddocks zijn omring door de track van mijn kudde. De paarden kunnen niet aan elkaar maar ze krijgen wel de steun en rustige vibe van de kudde mee. Tussen de cursuspaarden staat een kleine takkenhaag, zodat ze elkaar goed kunnen zien maar zich niet verwonden in de draad. Hier kan je kijken naar enkele paarden in de paddocks. Nog voor de nieuwe schuilstallen zijn gezet.
Ik heb ‘gemiddeld’ droog hooi voorzien voor de cursuspaarden. Van mijn paarden ligt er ook steeds arm droog hooi dat beschikbaar is. Je geeft zelf je paard hooi, zo kan je zelf beslissen wat en hoeveel hij krijgt.
Tot nu toe zijn 99% van alle paarden zo goed als meteen op hun gemak bij mij op de locatie. Hier en daar is er natuurlijk een uitzondering. Dan gaan we opzoek naar hoe we het die paarden gemakkelijker maken. Soms is het de hooibak van de buurman dichterbij zetten, soms net verder weg, soms is het twee paarden even wisselen. Als het nodig is dan heb ik ook nog binnenstallen ter beschikking. In de eerste jaren stonden de cursuspaarden steeds in de stallen, ook hier waren ze goed op hun gemak.