Wesley & Callisto

Callisto is mijn jonge PRE die ik als papflesveulen bij mij heb grootgebracht. Vier jaar lang heb ik weinig met hem ondernomen, we gingen enkel samen buitenwandelen. Verder heb ik hem vooral gerust gelaten en veel tijd gegeven om te bekomen. De jaaropleiding van Light and Supple horses, was voor mijzelf, vanuit mijn job als bekapper, interessant om mee te doen. Ik merkte dat ik kennis over rechtrichten miste. Omdat ik bij Laura kom als bekapper en zelf een jong paard heb ben ik zo mee in de jaaropleiding gerold. Het was ook ideaal voor Callisto. Ik kon from scratch met hem beginnen. Callisto zat lichamelijk best beperkt en had een ernstige disbalans. Als leek stootte ik daar toch wat tegenaan en ik wilde het van in het begin goed doen. De jaaropleiding leek mij daarom ideaal. 

Tijdens de eerste boostweek (de startweek) hebben we vooral gewerkt aan trailerladen. Dat was echt een probleem en aangezien ik ook nog terug thuis moest zien te geraken met hem, was dat prioriteit nummer één. Ook daar kwam zijn balansprobleem naar voor. 

Door de disbalans was op de trailer staan en zijn balans houden tijdens het vervoer enorm moeilijk. Toen we dat aanpakte werd hij steeds rustiger in zijn hoofd en ging de rest veel makkelijker. Callisto was in het begin echt een springboon, ook dat kwam eigenlijk door de disbalans die hij ervaarde. We zagen hem echt rustigere worden naar mate hij meer in balans liep.

Voor ik aan de jaaropleiding begon wist ik niet dat het gedrag van Callisto werd veroorzaakt door een fysieke disbalans. Toen ik Laura filmpjes toonde van hem aan de longe thuis, legde ze mij uit dat hij, door de disbalans die hij ervaart, in paniek schiet en steeds sneller gaat lopen, uit schrik om om te vallen.


Laura heeft geen vast programma dat wordt afgerateld.
Het is echt open, met ruimte om dingen te proberen, bij te leren en uit te zoeken.

Tijdens de jaaropleiding leerde ik ook de ‘light and supple way’ van werken met paarden beter kennen. Ik moet nog veel afleren van mijn manier van werken van voor de jaaropleiding en Callisto moet nog veel leren. Het is dus een leerproces voor ons beiden waar we samen doorgaan. Ik merk wel een groot verschil in mijn manier van trainen, zo werk ik nu veel meer met R+, iets dat ik ook echt zo veel mogelijk wil integreren. Voor mij is het ook een meer waarde dat Laura geen vast programma heeft dat wordt afgerateld. Het is echt open, met ruimte om dingen te proberen, bij te leren en uit te zoeken.

Les krijgen van Laure is echt heel fijn. Haar enthousiasme is zo aanstekelijk. Als je Laura Smets in het woordenboek zou opzoeken zou daar volgens mij ‘enthousiasme’ bij staan. De positieve twist die zij geeft aan haar lessen is zo aangenaam als leerling. Die constante enthousiaste drive. Niet: “dat was niet goed en dat moet anders”, maar wel: Ja leuk, ja fijn, dit was al goed, nu gaan we even iets anders doen. Dat enthousiasme is echt een kracht van Laura, buiten haar kennis dan. Dat enthousiasme is ook heel catchy. Als ik bij klanten kom, ook al weet ik niet van wie ze les krijgen, als ze van Laura les hebben weet ik dat meteen. De manier waarop ze werken, dat toontje, zo van: ‘ja goed zo!’. Dan weet ik direct, die krijgt les van Laura.

"Als je Laura Smets in het woordenboek zou opzoeken zou daar volgens mij ‘enthousiasme’ naast staan.”

Ik heb ook uit eigen ervaring ondervonden hoe goed Laura’s manier van trainen werkt, die light and supple way. Ik bekapte haar paarden: Barrie en Skip. Beiden waren geen makkelijke paarden met voeten geven. Barrie was zelfs gevaarlijk bij zijn achterbenen. Dat is nu verleden tijd. Laura heeft dat er helemaal uit geclickerd en nu staan haar paarden er super chill bij. Ik wist dus al voor de jaaropleiding dat haar manier van werken ook echt werkt.

Na de jaaropleiding merk ik ook in mijn job dat ik de kennis die ik heb opgedaan kan inzetten. Bij hoefproblemen kan ik bijvoorbeeld ook gaan kijken of het misschien zou kunnen komen door disbalans. Ik ga niet zelf de paarden rechtrichten, maar kan toch tips meegeven aan mijn klanten, die zich er dan zelf verder in kunnen verdiepen. Het is sowieso een meerwaarde voor mij, want hoeven en rechtrichten gaan hand in hand.