Light & Supple-up your Summer 2024

Kom deze zomer intens blijleren tijdens een meerdaagse cursus

Tijdens een meerdaagse ga je actief aan de slag met de doelen van jou en jouw paard. Hoe we dit exact aanpakken kan je hieronder teruglezen.

Elke dag zijn we ongeveer 8u in de weer met 2 persoonlijke praktijksessies per dag. Maar je leert een hele dag met o.a. bespreken van je eigen sessies, volgen van andere hun sessies en de besprekingen daarvan… een extra verdieping theorie hier en een beeldanalyse daar…

Om zoveel mogelijk uit de cursusweek te halen geef ik je bij je inschrijving een reeks online cursussen ter waarde van €190 cadeau. Zo kan je je theoretische kennis of biomechanisch ook voorbereiden.

3- 7 juli
Intense Geek-up

Een boost van 5 dagen voor jou en jouw paard. Zowel voor wie R+ traint als wie R+ en R- combineert.650 EUR

17 - 21 juli
Force Free Bewegingsexpert

Op 5 dagen word je bewegingsexpert, train je paard met kennis en hou rekening met zijn lichaam. Deelnemen kan met je eigen paard of met een L& S paard.
550 EUR/450 EUR

31 juli - 4 aug
Vakantie @ L&S

Een week op vakantie op het LS domein. Met of zonder lessen, je doe wat je wit, geen verplichting...


15 EUR paard/per nacht
50 EUR 45 min privéles

6 - 9 aug
Ruiterbalans

VOLZET
Samenwerken om ruiterbalans te verbeteren en lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.
VOLZET

450 EUR

Er is een mogelijkheid om op het domein te kamperen op eigen kracht tijdens meerdaagse cursussen.

Een meerdaagse cursus bij Light & Supple horses

  • We starten de cursusweek met een bespreking hoe met jou en jouw paard gaat en waar jullie aan willen werken komende week.
    Aan de hand van de doelen, vragen en uitdagingen van de deelnemers stellen we een plan voor de komende dagen op.
  • Hierna starten we met een praktijksessie. Zodat ik jullie actief kan bezig zien en kan analyseren op welke manier we verder aan de slag gaan. Meestal zijn deze eerste praktijksessies individueel. Enkel jij en jouw paard.
    De andere deelnemers kunnen de sessies van dichtbij volgen. Wie wil kan mee gebruik maken van een applicatie waardoor je in je oortjes alles exact kan horen wat ik zeg.
  • Na de eerste sessies overlopen we samen in groep hoe de sessies voor iedereen aanvoelden en bespreken we een verder plan van aanpak. Zo kan jij kiezen op welke manier jij naar jullie ‘goals’ toewerkt.
Ik geef de verschillende wegen naar Rome aan jullie mee. Enerzijds de verschillende trainingsopties. (Zo kan je bijvoorbeeld een weight shift op heel veel verschillende manieren aanleren). Anderzijds kan je er ook voor kiezen om jouw sessies theoretischer te maken of meerdere stukjes beeldmateriaal te analyseren.

Bijvoorbeeld die weight shift. Ik kan jullie samen in je sessies actief aan de slag laten gaan met de weight shifts. Samen voelen en leren zien wanneer je paard effectief buigt in zijn of haar stelling of wanneer zij eerder meer druk op haar kogel achteraan zet. (De basis hiervan heb je al leren herkennen in de online cursus ‘train je oog de zijgangen’ die je met de aankoop van de cursusweek erbij kreeg). Je kan er ook voor kiezen om je sessie deels om te zetten in een video analyse. Zo gaan we een 15 tal minuten samen aan de slag en leer ik je daarna vanuit verschillende perspectieven kijken naar de weight shifts die jouw paard maakt. Zo belast je je paard net iets minder in de trail and error en maken we een plan hoe we de volgende sessies haar nog beter kunnen begeleiden. 

Tussen de sessies door kan je alles mee volgen van je medecursisten en of zelf nog kleine stukjes oefenen alvorens we een volgende sessie doen. Je hebt steeds twee sessies per dag.

Vanaf dag twee doen we de praktijksessies in duo’s. Doordat ik op de eerste dag case per case heb ingezoomd kan ik jullie gemakkelijk tezamen aan de slag laten gaan. Iedereen weet wat hem te doen staat én vaak heb ik ook nog wat instructeurs rondlopen die een extra oog voor je kunnen zijn. Je blijft de keuze hebben om een deel van je sessie om te zetten naar theorie en of beeldmateriaal.

Soms wordt er ook gekozen om ervaring op te doen met één van mijn paarden. Bijvoorbeeld leren aanvoelen wat een travers of schouderbinnen is met Skip. Of je observerende zit trainen op de reuze passen van Barrie.

We bespreken dagelijks de sessies en verdere strategie voor de week. Soms komt er hier vanuit de groep bijvoorbeeld de vraag voor een theorie moment. Dieper ingaan op shaping of de hulpen onder het zadel. Dat kan allemaal.

Vaak wordt er ook een keertje een uitstap naar het water gemaakt. Waarbij de paarden lekker kunnen afkoelen. Skip die kent zijn rol hier in maar al te goed. Als een echt zwemcoach zet hij zich in het midden van de plas en geniet hij van het frisse water aan zijn buik en de beloning die hij krijgt voor zijn ‘watergroundtie’. Intussen verkennen de paarden rustig aan het frisse water. Waarbij sommigen al een heel stuk zwemmen en anderen voornamelijk hun mamasita’s onderspatten.

Op het einde van de week bespreken we samen hoe je thuis verder aan de slag kan. We maken een plan op met de belangrijkste do’s and don’ts. Wie wil heeft hiervoor ook veel informatie genoteerd in het ‘light and supple’ notitieboek. Vaak vormen studenten hier duo’s in. Die tijdens elkaars praktijksessies voor elkaar noteren. Zodat er niets van de sessies verloren gaat.

Dan volgt ons enkel nog het laatste. De paarden opladen en naar huis toe gaan. Vaak is dat altijd even slikken dat de groep elkaar (een poosje) moet loslaten. Want elke cursusweek wordt mijn hart warm vanbinnen hoe sterke banden er ontstaan tussen de deelnemers.

Waar zal mijn paard verblijven?

Je kan kiezen tussen een box of zandpaddock met schuilstal. De paddocks zijn omringd door de track van mijn kudde. De paarden kunnen niet aan elkaar maar ze krijgen wel de steun en rustige vibe van de kudde mee. Tussen de cursuspaarden staat een kleine takkenhaag, zodat ze elkaar goed kunnen zien maar zich niet verwonden in de draad.

Omdat ik weet dat de grootste drempel van je inschrijven voor een cursusweek het verplaatsen van je allerliefste vriend is. Geloof me, I feel you. Ik herinner het mij nog zo. Hoe trots ik was als ik mij inschreef voor mijn eerste jaaropleiding. Tot we een week voordien waren. Toen was ik best boos op mijzelf. Hoe kon ik zo zot zijn dat ik mijn Skip helemaal naar Gent toe mee wilde nemen? Zou hij zich nu een week ongelukkig voelen? Zo hij misschien ziek worden? Mijn (paarden)moeder hart scheurde tussen het verlangen om een betere mens te worden voor Skip en de zorg om hem ontspannen tussen zijn vrienden te laten staan.

Om jullie van deze stress en tweestrijd te besparen ben ik aan mijn vorige cursisten gaan vragen hoe het voor hun paarden was.

In de galerij zie je soms paarden tezamen staan. Dit zijn steeds paarden die thuis ook samen staan, dan maken we voor wie wil van 2 paddocks één grotere. 

Of om het met beelden te zeggen...