Alles van de jaaropleiding met je paard thuis

Ben jij ook zo’n horsegeek? Train slimmer, niet harder.

MENTAAL

Een ontspannend paard dat enthousiast is om mee te werken. Die de training even leuk vind als jou.

BIOMECHANICA

Hoe werkt je paard zijn lichaam? Hoe beïnvloed hun lichaam de training en de training hun lichaam?

SHAPING

Alle wetenschap die je nodig hebt voor je training. Hoe je deze juist kan opzetten en aanpassen.

TEAMSPIRIT

Les volgen in een ontspannen en goedlachse sfeer. Je leert het meeste als je ook leert van elkaar. Ik wil dat iedereen zijn plek in de groep heeft.

Waarom een jaaropleiding?

Een jaaropleiding geeft je alle nodige achtergrondkennis en ervaring om je paard’s beste trainer te worden. In aparte privé lessen leer je oefeningen om jou en je paard naar jullie doelen te helpen. Wat aparte lessen niet kunnen is je inzicht geven in het volledige trainingsplan van je paard. Hierdoor blijf je sommigen handeling te lang doen. Je voert verschillende oefeningen uit. Toch blijf je afhankelijk van de volgende les om verder te kunnen. Doordat we slechts 50% van de complexiteit van de training kunnen doorgeven. Hierdoor is het moeilijker de juiste criteria (focuspunten) te kiezen. Kan je paard ongewenst randgedrag leren. Waardoor je weg naar het eindresultaat meer omwegen zal nemen.

De opleiding is voornamelijk erg praktisch ‘Hands on’. Ik geef veel informatie mee. Zoveel dat ze enkele jaren geleden vroegen om een ‘light’ versie te lanceren. Heb je er op het einde van het jaar niet zoveel uitgehaald als ik beweerde? Dan geef ik je investering terug.

Naast jullie te overgieten met bakken informatie is mijn tweede peiler de sfeer in de groepen. Ik geef deze grote hoeveelheid informatie graag in een ontspannen en goedlachse sfeer. Je leert het meeste als je ook leert van elkaar. Ik wil dat iedereen zijn plek in de groep heeft. Ik wil metersdiep de theorie induiken en tegelijkertijd kunnen huilen van het lachen tijdens een praktijksessie. Heb je het liever sec en droog? Dan zijn wij misschien niet de beste match.

Hoe ziet zo'n jaaropleiding eruit?

Ontdek hoe we samen aan de slag gaan.

Theorie boost als start

Om alle fundamentele kennis in je hoofd te krijgen

Jullie sturen op voorhand video’s in zodat ik die kan gebruiken als praktijk voorbeelden.

Hierop leer je bewegingen analyseren en gedragingen herkennen. 

In de sessies op mijn locatie oefenen we ook simulaties uit op elkaar en met mijn paarden. 

Praktijkdagen en één op één begeleiding

Gedurende het jaar rij ik 10 keer naar je toe om voor een één op één sessie van 2 uur. 

Bij de praktijkdagen bekijken we samen hier op mijn locatie naar beeldmateriaal van jullie trainingen. 

Zo krijg je ook inzicht in andere paarden, situaties analyseren, actief nadenken rond trainingen en shaping. En blijf je de ondersteuning  van de groep voelen

Ondersteuning vanop afstand

Je mag video’s insturen en vragen stellen. Zoveel als je wil.

De video feedback vind je overzichtelijk terug in de app. Zo kan je ook bijleren van elkaars video’s.

Bijvoorbeeld: er doen 10 deelnemers mee die elks 10 video’s insturen. Dan hebben we naast de praktijkdagen nog 100 extra video’s waarvan je kan leren.

Extra theoriedagen

We komen ongeveer maandelijks samen. Soms doen we op die dag een extra theorie dag (verdere diepgang van de onderwerpen). Soms doen we een praktijkanalyse met het beeldmateriaal.

Kijk mee hoe anderen de jaaropleiding ervaarden

Voor wie?

De jaaropleiding zonder trailerstress is voor iedereen die zich helemaal wil onderdompelen in de kennis over het trainen van een licht, soepel en gelukkig paard.

Voor …

 • wie graag veel progressie maakt op één jaar tijd.
 • wie mee graag in de wetenschap duikt achter de trainingsmethodes.
 • wie professioneel aan de slag wil in de paarden.
 • wie meer wil halen uit de tijd met je paard
 • wie graag leert in een ontspannen goedlachse sfeer 

Prijs

De prijs is dezelfde als de jaaropleiding op mijn locatie: €3000

Voor klanten die verder als 50 km buiten Brasschaat wonen wordt een meerkost aangerekend voor het vervoer. Deze zal afhankelijk zijn van hoe goed de routes gelegd kunnen worden. Het is ook een optie om bijvoorbeeld twee boost sessies na elkaar te nemen. 

Je kan de opleiding op termijnen betalen.

Omdat omstandigheden voor jou of je paard soms veranderen is het mogelijk de jaaropleidingen in 4 opleidingsdelen te splitsenZo moet je niet het engagement aangaan van een heel jaar (zowel financieel als praktisch) maar kan je per kwartaal beslissen. Je kan je jaaropleiding onderbreken en later verder zetten.

Je kan de opleiding ook met de KMO-portefeuille betalen (indien gestart in 2024, vanaf 2025 niet meer mogelijk) meer informatie

Welke skills zal jij bijleren?

Een oog dat de beweging van een paard kan analyseren

De capaciteit je training aan te passen voor angst of frustratie optreed

Elke keer als je naar je paard gaat, zal je goed weten wat je gaat trainen en hoe

Zelfstandig problemen kunnen voorkomen en oplossen

Blessures en kreupelheden bij je paard voorkomen dankzij je kennis van balans en hun lichaam

Enthousiast paard dat graag meewerkt

Rustig zelfzeker gevoel tijdens het werken met je paard

Theoretisch inzicht waardoor je uit je volgende lessen en bijscholingen veel meer informatie kan opslaan

Mee praten over trainingsmethodieken, de voor- en nadelen en geschiedenis ervan

De mogelijkheid om te werken in de paardensector voor wie dat wenst

Brochure

Lees alle details uitgebreid in deze online brochure.

Meer informatie? Ik post op social media regelmatig informatieve posts. Ook via mijn podcasts kan je bijleren.

Een jaaropleiding volgen bij L&S was 1 van de beste keuzes die ik kon maken het afgelopen jaar. Door de theorie achter bepaalde oefeningen te zien, leerde ik begrijpen waar mijn pijn punten zitten. De maandelijkse opvolging zorgen voor een deadline gevoel maar zonder druk. Want ‘niets moet, alles mag’ is hier de mentaliteit.
Je gaat op je eigen tempo en dat van je paard. Je staat ook nooit alleen. Er steeds een groep die, net als jou, ook wil groeien met veel liefde voor zijn/haar paard. Motivatie genoeg dus om samen met je paard liefdevol te groeien. Dank je wel Laura voor deze kans.

Tessa

, Instructeur @theweyfarm

Als mijn paard “lastig” gedrag vertoonde kon heel goed benoemd worden wat ik aan mezelf kon veranderen zodat het probleem opgelost werd. Deze zelfreflectie reflex zit nu heel goed ingebakken 😊 Deze manier van kijken vind ik heel eerlijk voor het paard en zorgt er voor dat “straffen” niet voorkomt en schuld niet bij het paard gelegd wordt. De sleutel ligt in mijn eigen handen. Laura is heel goed in het zien van kleine details en haar tips hebben grote impact! De steun en aanpak op maat (mens-paard) heeft er voor gezorgd dat ik uitgedaagd ben maar steeds binnen een veilige setting, zowel emotioneel als fysiek. Dat is voor mij heel belangrijk. De stap zelf zetten met aanmoediging geeft zoveel voldoening en leermogelijkheid. Top jaaropleiding!!

Shiela

Eigenaar van hadiva

Dankzij de jaaropleiding hebben wij (mezelf en mijn paard) een enorme vooruitgang gemaakt. Door me te omwringen met mensen die dezelfde visie delen binnen de R+, kan je kritischer kijken en reflecteren over je eigen sessies maar ook sessies van groepsgenoten. Als shiatsupractioner vind ik het ook belangrijk buiten het paard emotioneel en fysiek te behandelen dat de eigenaar ook handvaten mee krijgt om het paard ook los te houden.

Dankzij de R+ training leren we dat balans niet perse saai hoeft te zijn! Ik vond de stap zetten naar een jaaropleiding persoonlijk wel niet zo gemakkelijk. Mijn paard is al wat ouder en heeft een trauma van het trailerladen. Ondanks het herprogrammeren met R+ en vlot opstappen werd het de laatste tijd terug moeilijker.

Het verdikt is dat haar proprioceptie aan de linkerzijde niet zo goed meer is door mogelijks een geknelde zenuw en ouderdom. Toch heeft ze altijd al links in de trailer moeten staan omdat ze anders omviel. Senna was vroeger een springpaard die mee op wedstrijd moest. Vroeger werd ze beschreven als een gevaarlijk paard dat beter kon dienen voor de slacht.

Roxanne

Instructeur @Harmonyfurrhorses

Les krijgen van Laure is echt heel fijn. Haar enthousiasme is zo aanstekelijk. Als je Laura Smets in het woordenboek zou opzoeken zou daar volgens mij ‘enthousiasme’ bij staan. De positieve twist die zij geeft aan haar lessen is zo aangenaam als leerling. Die constante enthousiaste drive. Niet: “dat was niet goed en dat moet anders”, maar wel: Ja leuk, ja fijn, dit was al goed, nu gaan we even iets anders doen. Dat enthousiasme is echt een kracht van Laura, buiten haar kennis dan. Dat enthousiasme is ook heel catchy. Als ik bij klanten kom, ook al weet ik niet van wie ze les krijgen, als ze van Laura les hebben weet ik dat meteen. De manier waarop ze werken, dat toontje, zo van: ‘ja goed zo!’. Dan weet ik direct, die krijgt les van Laura.

 

Meer lezen over het verhaal van Wesley en Callisto? Dat kan hier.

Wesley

Bekapper @Hoofcarewesley

De R+ jaaropleiding heeft ons een enorme boost gegeven. Ondanks ik al ongeveer 2 jaar les nam bij Laura, heb ik in 1 jaar tijd veel meer kennis opgedaan. Met als resultaat dat de sessies met mijn paard veel makkelijker en beter verlopen! Naast de enorme kennis en boost die je meekrijgt, is er een enorm gezellige sfeer in de groep. Aanrader voor iedereen die in korte tijd veel wilt bijleren en groeien!

Lisa

Instructeur @equitano

Tijdens de jaaropleiding heb ik werken met R+ ontdekt. Ik was daar eigenlijk helemaal geen voorstander van en heb zelfs voor ik deelnam gevraagd of ik ook kon deelnemen zonder te werken met R+. Dat was geen probleem, maar stilaan is mijn mindset daarrond toch helemaal geswitcht en dat was een groot voordeel. Af en toe probeerde ik eens dingen aan te pakken met R+ en ik merkte dat dat voor Lassy veel beter werkte. Ze kwam, als introvert, meer tot leven en vulde oefeningen uit zichzelf aan wat echt een enorm verschil was. Ik heb Lassy tijdens de jaaropleiding echt zien openbloeien. Ze is enthousiaster tijdens trainingen en haar balans en teugelhulpen staan er veel beter op.

 

Meer lezen over het verhaal van Lies en Lassie? Dat kan hier.

Lies

Halve stal van Lassie

FAQ

Hier kan je de veel gestelde vragen terugvinden. Heb jij nog een vraag die hier niet bij zit? Je mag mij altijd een berichtje sturen.
 • een jaaropleiding kost €3000. De enige kost die er nog bij kan komen is verplaatsingskosten bij de jaaropleiding zonder trailerstress. Doordat jullie hier een jaarcommitment aangaan kan ik ook goed vooruit plannen en ook hier de kost zo laag mogelijk houden.
 • Je kan de jaaropleiding op termijnen betalen, je kan kiezen tussen in 2, 5 of 10 delen. Voor wie wil kan ik hiervoor een automatisch betalingssysteem opzetten.
 • Omdat omstandigheden voor jou of je paard soms veranderen is het mogelijk de jaaropleidingen in 4 opleidingsdelen te splitsen. Zo moet je niet het engagement aangaan van een heel jaar (zowel financieel als praktisch) maar kan je per kwartaal beslissen. Je kan je jaaropleiding onderbreken en later verder zetten. een Opleidingsdeel kost €750
 • Je kan de opleiding ook met de KMO-portefeuille betalen
  (indien gestart in 2024, vanaf 2025 niet meer mogelijk)

Als je paard even ‘out’ valt tijdens de jaaropleiding gaan we samen op zoek naar een oplossing. Bijvoorbeeld: is er een ander paard waarmee je even je kennis kan bijschaven? Kunnen we ons even op andere onderwerpen focussen die wel mogelijk zijn voor je paard? Als je paard volledig uitvalt gedurende een langere periode, dan kan je er ook voor kiezen om de jaaropleiding met de volgende groep verder te zetten. 

Ben je zelf een dag ziek? Dan kan je die inhalen tijdens de zomer met een andere groep of het jaar nadien met de nieuwe jaaropleiding groep. Afhankelijk of er plaats is kan jij dan ook je paard terug meenemen. 

Bv.: jij wil het liefste de dag inhalen met je paard: dan gaan we kijken wat het aanbod is in de zomer. 

Bv.: jij wil het liefste de dag dat je gemist hebt inhalen? Dan kijken we of we een gelijkaardige dag hebben in een andere groep of het jaar erop. Als hier voldoende plaats is dan kan je ook je paard meenemen. 

Als je ziek bent op een dag dag we voornamelijk theorie bespreken en of video’s analyseren. Dan kunnen we hier het geluid van opnemen en soms ook volledig de lessen. 

Ik bied zoveel mogelijk aan om mensen te helpen indien ze ziek zijn. Dit is niet de bedoeling voor als je bijvoorbeeld dubbel gepland hebt. Met als enige uitzondering als we dit voor je inschrijving samen besproken hebben. Bijvoorbeeld: je wil je graag inschrijven maar je moet één van de opleidingsweekends naar een trouwfeest? Dan bespreken we op voorhand hoe we dit gaan oplossen. 

Dit is geen eenvoudige vraag om kort te beantwoorden. Om hier een antwoord op te vormen heb ik voor elke jaaropleiding een brochure uitgeschreven. Deze kan je hier terugvinden:

Ben je benieuwd wie er al is ingeschreven voor de jaaropleiding en of er bijvoorbeeld een trailerbuddy op de route ligt? Hier mag je mij altijd naar vragen. In de jaaropleidingen met paard zijn er steeds maximum vijf deelnemers per groep. Instructeur en jaaropleiding zonder trailerstress zijn maximum tien deelnemers per groep. 

Elk paard is zeker en vast geschikt voor de jaaropleiding. Ze mogen zowel volledig groen zijn, als herstellende van een trauma, als al een best volleerd paard. Het enige dat telt is dat jij op het tempo van jouw paard wil werken. Wij passen ons daar volledig aan aan. Is je paard bijvoorbeeld nog te jong om (veel) onder het zadel te doen? Dan kunnen we de inhoud voor jou hieraan aanpassen. Of misschien vinden we wel een andere paardenvriend waarmee jij stukken onder het zadel kan doen. 

Ervaring is niet vereist om deel te nemen aan de jaaropleiding. Het enige wat vereist is is enthousiasme. Vraag je je nog steeds af of deze opleiding bij jou past? Hier kan je een berichtje van mij hierover lezen. 

Is er een jaaropleidingsweekend gepland of een privé sessie bij jou en zijn de weervoorspellingen echt bagger? Dan bespreken we dit samen met de groep. Als iedereen het ziet zitten, is het voor mij geen probleem om een weekend te verplaatsen. We doen dit natuurlijk niet voor elke regendruppel, maar waarom lesgeven in stormweer als er altijd later is? 

Doordat jullie hier een jaarcommitment aangaan kan ik ook goed vooruit plannen en ook hier de kost zo laag mogelijk houden. Neem gerust contact op om te horen of er al mensen op een route naar jou zich hebben ingeschreven. Ik maak nog voor je je inschrijft een schatting van hoeveel de kosten ongeveer gaan zijn. 

Samenspraak is de essentie in mijn lessen. Zowel tussen jou en jouw paard als tussen jouw en mij. In mijn lessen zal je nooit iets moeten doen dat je niet ziet zitten. Er is altijd een andere weg. 

Moest je het gevoel krijgen dat je verdrinkt in de informatie, of dat je bijvoorbeeld door iets onverwacht tijdens je jaar minder tijd hebt gekregen, dan ben ik en de groep er voor je. Je kan me video’s of berichtjes sturen voor even snel wat ondersteuning. Of je kan tegen een lagere prijs extra one on one boost sessies van mij krijgen. Daarnaast heb ik ook nog een heel online platform waarop je je theorie lessen zal kunnen herbekijken, neem jij deel aan de jaaropleiding? Dan krijg jij hier gratis toegang tot. 

Ik heb het tot nu toe niet meegemaakt, maar alles kan. Moest het zo zijn dat de (groeps)lessen voor jou niet uitdagend genoeg zijn. Dan mag je mij hier zeker en vast van op de hoogte brengen. Ik doe altijd mijn best om in te schatten wat iedereen zijn favoriete leertempo is. Zit ik er bij jou naast? Please tell me! Dan ga ik zeker de challenge aan om jou verder uit te dagen. 

© 2024 All Rights Reserved.