Lies & Fiona
Fiona en ik zijn bij Laura terecht gekomen omdat ik opzoek was naar een andere kijk op haar. Ik had iemand nodig die mee kon kijken naar haar gedrag onder het zadel. In het rijden bokt Fiona. Dat was eigenlijk al toen ik haar kocht. Thuis is dit gedrag feller geworden en het lukte mij niet om dit gedrag te veranderen. Om die reden heb ik dan ook niet veel meer met haar gereden en ben ik mij gaan verdiepen in de Natural Horsemanship manier van longeren. Ik hoopte via die methode het probleem te kunnen aanpakken.
Toen werd het mij stilaan wel duidelijk dat dit gedrag veroorzaakt wordt door een balansprobleem. Je zag haar ontzettend naar binnen vallen en ook ineens enorm versnellen. Dat inzicht deed mij beseffen dat ik hulp nodig had om haar te ondersteunen. Ik ben toen les gaan volgen bij iemand, die mij heeft geholpen met grondwerk. Maar het probleem bleef bestaan. Zodra ik haar aansingelde of nog maar iets aan haar buik deed ontplofte ze eigenlijk al een beetje. Uiteindelijk ben ik dan bij de R+ methode uitgekomen en samen met Judith (een van Laura’s instructeurs) ben ik dan aan de basis beginnen werken, zoals zelf halsteren, targets enz. In een keer had ik eigenlijk al een heel ander paard.
Laura zelf leerde ik kennen door een gratis tweedaagse die ik volgde bij haar instructeurs in opleiding. Door die opleiding en door Laura op socials te volgen, raakte ik overtuigd van haar manier van werken en besloot ik ook eens les te nemen bij haar. Voor de boostweek had ik nog maar 1x les gehad van Laura en daarvoor van Judith.
Mijn grootste doel met Fiona is om ontspannen buiten te kunnen rijden. Tijdens de boostweek wilde ik daarom toch voornamelijk toewerken naar het rijden. We hebben gewerkt aan het kunnen opzadelen, omdat daar de problemen vaak al begonnen. Zo durfde Fiona vroeger echt te happen bij het opzadelen. We werkte hieraan door haar eten te geven in een pauzebak, deed ze haar hoofd uit de bak dan stopte ik met wat ik aan het doen was.
Op die manier hebben we dat eigenlijk heel snel en vlot kunnen opbouwen. Nu reageert ze niet meer op het opzadelen. We hebben ook gewerkt aan het opstappen. Op het einde van de boostweek kon ik vanuit rust, zelfstandig opstappen en hebben we ook al enkele stukjes gewandeld. Hiervoor gebruikte we opnieuw de pauzebak. Ze kon dan van pauzebak naar pauzebak stappen rond de roundpen.
Dat is trouwens echt een groot voordeel van zo’n meerdaagse cursus. Je hebt echt de kans om een bepaalde handeling/oefening voldoende te oefenen. Daardoor word je zelfzeker genoeg om het daarna zelfstandig te doen en er ook thuis mee aan de slag te gaan. Na een les heb ik dat gevoel minder. Dan twijfel ik of ik het wel alleen ga kunnen om die oefening te vragen. Na een les ben ik eigenlijk nog niet helemaal mee.
Tijdens zo’n meerdaagse ben je heel intensief met je paard bezig en die constante hulp en de mogelijkheid om een hele dag vragen te stellen heeft mij echt enorm geholpen. Je weet na die meerdaagse echt dat je het zelf kan, want tussen lessen door kan je zelfstandig al oefenen en proberen. Loop je dan toch nog ergens vast dan is Laura nog steeds in de buurt. Dat heb je niet met een les. Dat gevoel van zelfvertrouwen dat ik daardoor kreeg had ik echt nodig.
Laura is super creatief in haar manier van werken en durft out of the box denken!
Laura heeft echt zo veel kennis, ik was daar echt verbaast over. Ze ziet ook echt zo veel kleine details. Ook haar kennis en inzicht in balanswerk was voor mij een groot pluspunt. Laura is daarnaast ook nog eens super creatief in haar manier van werken. Ze durft out of the box te denken en blijft niet vastzitten in een bepaalde stroming of techniek.
Voor mij is Laura ook echt een super fijne lesgever. Ze is heel rustig en relaxed waardoor je jezelf ook heel comfortabel voelt. Er is geen tijdsdruk of een opgejaagd gevoel, Laura gaf mij echt tijd. Ik had toch een zekere angst gecreëerd om op Fiona te stappen, ik had daarin een kleine push nodig, maar zeker niet te extreem. Laura heeft dat goed aangevoeld en liet mij mee beslissen wanneer ik er klaar voor was.