Lies & Lassy

Na twee of drie jaar horsemanship gedaan te hebben met Lassy voelde ik dat ik vast begon te zitten met haar en dat het niet de ideale manier was om met haar te werken. Lassy is heel introvert. Ik ging dus opzoek naar een nieuwe lesgeefster om mij te helpen met Lassy. In die zoektocht ben ik uiteindelijk, via een vriendin, bij Laura terecht gekomen. Na een kennismakingsles ben ik met Laura in zee gegaan. Laura kwam ongeveer 1x per maand bij ons lesgeven.

Zo geeft ze steeds verschillende opties om een oefening aan te pakken en voel jij je niet goed bij een bepaalde manier van werken dan reikt ze je een andere manier aan.

Wat mij echt aantrekt in Laura haar manier van werken is haar openheid en haar flexibiliteit. Zo geeft ze steeds verschillende opties om een oefening aan te pakken en voel jij je niet goed bij een bepaalde manier van werken dan reikt ze je een andere manier aan. Laura blijft niet vasthouden aan een idee van hoe iets gedaan zou moeten worden, maar past zich aan aan de situatie. Werkt er iets niet goed voor jou en/of je paard dan gooit Laura het over een andere boeg en probeert ze een oplossing te vinden die wel werkt. Dit terwijl ze rekening houdt met wat je wil bereiken en wat goed is voor je paard. Samenwerken met Laura gaat daarom ook echt super goed, ik kan mij helemaal vinden in haar manier van werken.

Na een jaar gewoon één keer per maand les te nemen bij Laura merkte ik dus wel verbetering, maar tegelijk had ik ook het gevoel dat we een boost nodig hadden om alle knoppen erop te krijgen. Dat was eigenlijk mijn grootste motivatie om mij in te schrijven voor de jaaropleiding. In dat jaar wilde ik vooral het rijden verfijnen, werken aan Lassy’s balans en ook buiten kunnen gaan wandelen. De jaaropleiding heeft voor het rijden echt een enorm verschil gemaakt, we zijn heel ver vooruit gegaan. Het wandelen, daar is nog wat werk aan, maar ook daarin zijn we geëvolueerd. 

Bij Lassy moesten we dus vooral de basis verfijnen, vooral haar teugelhulpen en haar balans. Zo zat er een brace op haar teugelhulpen, zodra ik iets vroeg gaf ze tegendruk. En haar balans, daar waren we eigenlijk al een jaar op aan het werken tijdens de lessen. Alleen hadden we dus nog net iets meer nodig om dat perfect te krijgen. Dankzij de jaaropleiding is dat gelukt en is ze nu ook veel lichter op de teugelhulpen. 

Ze kwam, als introvert, meer tot leven en vulde oefeningen uit zichzelf aan wat echt een enorm verschil was. Ik heb Lassy tijdens de jaaropleiding echt zien openbloeien.

Jaaropleiding

Tijdens de jaaropleiding heb ik werken met R+ ontdekt. Ik was daar eigenlijk helemaal geen voorstander van en heb zelfs voor ik deelnam gevraagd of ik ook kon deelnemen zonder te werken met R+. Dat was geen probleem, maar stilaan is mijn mindset daarrond toch helemaal geswitcht en dat was een groot voordeel. Af en toe probeerde ik eens dingen aan te pakken met R+ en ik merkte dat dat voor Lassy veel beter werkte. Ze kwam, als introvert, meer tot leven en vulde oefeningen uit zichzelf aan wat echt een enorm verschil was. Ik heb Lassy tijdens de jaaropleiding echt zien openbloeien. Ze is enthousiaster tijdens trainingen en haar balans en teugelhulpen staan er veel beter op.

Als ik kijk naar het verschil tussen lessen nemen of een jaaropleiding volgen, dan is het opvallendste verschil dat je tijdens de jaaropleiding echt in een keer veel meer vooruit gaat. Enerzijds is er de praktijk en anderzijds krijg je ook nog theoretische kennis mee. Dit geeft je veel inzichten en doet je nadenken over je trainingen, over hoe je dingen gaat aanpakken enz. Dat deed ik daarvoor eigenlijk niet. Doorheen dat jaar krijg je echt heel veel kennis mee die je in staat stelt om verder te gaan met je trainingen. Ik zal Laura haar hulp vast nog nodig hebben, maar de jaaropleiding heeft mij wel echt enorme stappen vooruit geholpen.