Lisa & Quintano

Lisa en Q namen al een tijdje op regelmatige basis les van mij. Na een poosje lessen heb ik tegen Lisa gezegd dat ze beter af zouden zijn in een jaaropleiding.

Het was namelijk niet zo’n gemakkelijke case. Enerzijds had je Q die heel enthousiast en ook wel over reactief was. Waardoor hij snel over zijn grenzen ging en in een stressreflex durfde uithalen met zijn achterhand.

Daarnaast had je Lisa die boordenvol liefde voor Q zat, van zijn vliegende achterhand was ze wel erg bang. Hierdoor ging ze in een ‘freeze modus’. Waardoor er erg veel spanning was wanneer deze twee tezamen bij elkaar waren zonder protective contact.

Lisa nam regelmatig les en oefende ook heel veel. Toch gingen ze traag vooruit en bleven ze onzeker bij elkaar en ontplofte Q.

Op een bepaald moment ben ik begonnen langere sessies bij hun te zijn. Zodat ze hem meer pauze kon geven en wij samen dieper op de details konden ingaan. Dat hielp al een stuk.

Toch heb ik haar op een bepaald moment gezegd: als je echt hierdoor wil geraken dan zou ik voor een jaaropleiding kiezen.

Waarom? Q leerde ontzettend snel. Hierdoor pikte hij vaak ook ‘garbage behavior’ op in zijn oefeningen, wat bij hem altijd resulteerde in opbouwende spanning. Lisa’s onzekerheid hierover zorgde ervoor dat ze zich niet kon ontspannen tijdens hun sessies, wat ook de spanning opbouwde. 

Met een jaaropleiding zou ik hun hierdoor kunnen coachen. Dan kon ik haar de theoretische basis geven om deze patronen te herkennen. Ik heb haar de signalen veel sneller leren herkennen en ook de handvaten gegeven wat ze hier mee kon doen.

Eens je weet wat er gebeurd, waarom en hoe je er iets mee kan doen. Dan is het allemaal zo eng niet meer.

Doordat Lisa mij vertrouwde en de stap wilde wagen op de jaaropleiding. Zijn ze zo gegroeid. In de startweek was het nog aan mij om hem mee te verplaatsen en bleven ze veel in hun protective contact. Een solide basis opbouwen om van daaruit kleine stukjes samen te kunnen spenderen.

In de eindweek zag ik ze samen door de piste wandelen, lopen en genieten. Vlot overschakelen van de ene oefening naar de andere. Q was geëvolueerd van een overreactief paard naar een relaxed (misschien iets te) traagvoetig paard. Perfect voor Lisa om aan haar ruitervertrouwd maken te beginnen. Zijn favoriete oefening was parkeren aan de opstap, terwijl hij in de startweek niet aangeraakt wilde worden. Lisa kon hem knuffelen en over hem heen leunen zonder stress.

De R+ jaaropleiding heeft ons een enorme boost gegeven. Ondanks ik al ongeveer 2 jaar les nam bij Laura, heb ik in 1 jaar tijd veel meer kennis opgedaan. Met als resultaat dat de sessies met mijn paard veel makkelijker en beter verlopen! Naast de enorme kennis en boost die je meekrijgt, is er een enorm gezellige sfeer in de groep. Aanrader voor iedereen die in korte tijd veel wilt bijleren en groeien!

Door mee de lessen de andere deelnemers te volgen kan ze nu zelf gemakkelijk verder met de volgende stappen in het proces van ruitervertrouwd maken.

Bovendien schreef ze hem tijdens de zomer in voor nog een extra boostweek. Waarop we gingen focussen op zijn hoeven trauma. Daar konden we op 1 week tijd gaan van niet naar zijn hoeven mogen kijken naar rustig stilstaan en zijn hoeven geven, met een succesvolle bekapping zonder verdoving op het eind. Intussen is Lisa ook instructeur en wil ze zich hierin specialiseren, onbekapbare paarden helpen op een positieve manier. Hiervoor zijn er nog projectpaarden welkom, ken je iemand? Breng die persoon zeker op de hoogte.

Wist je dat Lisa één van mijn eerste R+ klanten was? Mede dankzij haar en enkele andere dames heb ik meer en meer positive reinforcement in mijn pakket opgenomen. Wat mij nog elke dag gelukkig maakt.

Dankje wel lieve Lisa om mij te vertrouwen en je in te schrijven voor de jaaropleiding. Ik kijk al zo uit naar de volgende stappen die we samen met Q gaan zetten.