De meest gemaakte fout

Opinie

Word je paards favoriete life- en fitness coach

Er is één grote fout die heel vaak gemaakt wordt bij het trainen van onze paarden. Deze fout maakt men in alle catégorieën; springen, dressuur, western, horsemanship … noem maar op. 

We focussen ons steeds op wat beter moet. 

Als ik ga les geven is dat vaak het eerste wat ik te horen krijg. Ze zijn te traag, hangen op hun schouder, de travers gaat niet goed of ze zijn weer bang in een bepaalde hoek. 

Enerzijds logisch, je boekt me natuurlijk niet in om te laten zien wat er allemaal wel goed gaat. Toch trek ik vaak mijn stoute schoenen aan en vraag ik: vertel me nu gewoon eens even wat er allemaal wel goed gaat. 

Wij zijn graag BAAS

Het feit dat wij als mensen onze paarden willen trainen brengt één groot nadeel met zich mee. Mensen zijn namelijk roofdieren. Roofdieren zijn geprogrammeerd om situatie's te veroveren. Dit wil zeggen dat we automatisch de situatie naar onze hand willen zetten. Het zit ook helemaal verweven in onze taal, we zijn de baas over onze paard en hond, we zijn de alfa, we zijn de leider.

Zij zoeken naar comfort

Paarden zijn prooidieren. Hierdoor zijn ze gemaakt om continu op zoek te gaan naar comfort. Wat hun de capiciteiten geeft om ook in hun vermenselijkt bestaan comfort te vinden. We kunnen ze leren een mens te dragen op die plek waar normaal de leeuw hun bijt, rustig te staan in een bewegende doos waar ze nipt in passen, hun vluchtmogelijkheid afstaan terwijl een vreemde aan hun voeten kotert ...

Wie kan jou motiveren? 

Stel jezelf eens even deze vraag. 

Als jij naar een life- en of fitness coach gaat. Hoe zou deze zich moeten gedragen? Waar zou jij je het beste bij voelen? 

De fitness coach

Stel je voor je komt binnen bij je fitness coach, je bent apen-trots want je hebt net afgelopen weekend in je eentje eindelijk de 10 kilometer kunnen lopen. Je coach vraagt direct: ‘hoe snel heb je die 10 km gelopen?’. ‘Dat kan sneller, doe het nu dan nog een keer en ditmaal 15 minuten sneller’. 

Hoe zou je je de volgende keer voelen als je een nieuw doel bereikt heb? Ga je nog enthousiast zijn om het hem te vertellen? Durf je niet meer omdat je twijfelt of het niet goed genoeg is? Of ga je het verzwijgen zodat je het niet nog eens moet doen omdat het sneller moet? 

De life coach

Een goede life coach leert je in eerste instantie je kwaliteiten kennen. Hij leert je er trots op te zijn en hier meer mee aan de slag te gaan. Stap voor stap leert hij je om met je angsten, frustraties of ongelukkige gevoelens om te gaan. 

Zou jij naar een life coach gaan die bij het binnenkomen zegt ‘Is’t weer zo nen dag vandaag?, ‘doe eens niet zo flauw’ of ‘dat is allemaal niet zo moeilijk, je moet het gewoon doen’? 

Zou jij het leuk vinden moesten je vrienden of je geliefde je zo aanspreken?

Gek genoeg doen we dit wel heel vaak bij onze paarden. We focussen ons steeds op wat beter kan. Meer binnen achterbeen gebruiken op de cirkel, sneller naar ons toe komen lopen in vrijheid, een vlottere wissel in het grondwerk. 

 

We nemen veel te weinig de tijd om te genieten van wat allemaal al wel goed gaat. Samen te doen wat we super goed kunnen. 

 

Vaak gaan er 10 bochten goed en 1 slecht. We focussen ons automatisch 10 maal sterker op die ene bocht die slechter ging. Hoe goed zouden we ons voelen als we ons 10 maal sterker focusten op die 9 andere bochten die wel fantastisch gingen? Hoe zou ons paard zich voelen? 

Ben jij wel een goede coach? 

Nu natuurlijk moet een fitness coach jou positief te weten motiveren om je net dat stukje beter te krijgen, net die grens weer wat te verleggen. Coachen is een enorme kunst. Niet iedereen matcht bij dezelfde coach, niet iedere coach heeft evenveel succes. 

Ik wil natuurlijk dat jullie paarden het steeds beter en beter kunnen vinden in onze mensenwereld. Training moet dus zeker en vast gebeuren. Alleen kunnen we ons de vraag stellen: op welk tempo? Morgen is er altijd een nieuwe dag. 

Ben jij klaar om de favoriete life- en fitness coach van je paard te worden? 

Ik verander alvast de catchphrase van LS-Horsemanship; van ‘voor een fysiek en mentaal sterk paard’ 

naar ‘word je paards favoriete life- en fitness coach’. 

Deel dit blogbericht

De eerste stap

Persoonlijk Een blog over hoe het deelnemen aan een opleiding alles voor mij en mijn paarden veranderde.  De eerste stap is het moeilijkste, angst en

Herken een paard in onbalans

Theorie “If we can’t ride a horse on al loose rein, we have no business gathering him up in collection” – Buck Brannaman De moderne

Errorless learning

Theorie Gaat over meer dan geen fouten maken! Lees hier de L&S visie op errorless learning Errorless learning vs computer rage had jij al gehoord