Positive of negative reinforcement

Theorie

Het antwoord is simpelweg: alle twee!  

Negatieve reinforcement

Negatieve reinforcement wordt vaak misbegrepen door de connotatie met het woord ‘negatief’.

Het gaat hier niet over ‘slecht’, ‘hard’ of ‘kwaad’. Het gaat over het wegnemen van iets (meestal druk) wanneer het juiste antwoord wordt gegeven.

==> de gekende release van het horsemanship.

Bij negatieve versterking kan met direct op het moment dat het gevraagde gedrag zich voordoet belonen.

Positieve reinforcement

Positieve reinforcement voegt iets toe (meestal een aai of koekje) wanneer het juiste antwoord gegeven wordt.

Hierbij is het belangrijk je paard te leren op zijn beloning te wachten en deze niet op te eisen.

Daarnaast zit je met positieve versterking met een ’tijdsbreuk’. Je kan niet altijd je beloning geven op de seconde dat het gevraagde gedrag zich vertoond. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van ‘bruggen‘ zoals het woord goed of een clicker.

Leer de twee technieken samen combineren.

Het toevoegen van positieve versterking zorgt ervoor dat het paard sneller mee is met de oefeningen. Het is bijvoorbeeld een groot voordeel bij paarden die in ‘shut down’ gaan of hele trage voeten hebben.

Dit neemt het belang van negatieve versterking niet weg. Hierdoor worden paarden zeer licht in de hulpen, leren ze een basis respect en kunnen ze omgaan met druk.

Meer over hoe je paard leert lees je hier

Leer bij LS Horsemanship bewust trainen met je paard, krijg inzicht in de verschillende technieken en wordt de beste zelfstandige trainer voor je paard.

Deel dit blogbericht

Maak je paard ‘leer klaar’

Theorie Weet jij hoe je je paard het beste kan voorbereiden om te leren?  Niet elk paard is hetzelfde, hierdoor heeft vanzelfsprekend niet elk paard

Durf van die cirkel afwijken

Theorie De cirkel, een oefening of een einddoel? In bijna alle soorten paardentraining wordt er gebruikt gemaakt van cirkels. Toch lijkt hier een deel historie