Positive of negative reinforcement

Theorie

Het antwoord is simpelweg: alle twee!  

Negatieve reinforcement

Negatieve reinforcement wordt vaak misbegrepen door de connotatie met het woord ‘negatief’.

Het gaat hier niet over ‘slecht’, ‘hard’ of ‘kwaad’. Het gaat over het wegnemen van iets (meestal druk) wanneer het juiste antwoord wordt gegeven.

==> de gekende release van het horsemanship.

Bij negatieve versterking kan met direct op het moment dat het gevraagde gedrag zich voordoet belonen.

Positieve reinforcement

Positieve reinforcement voegt iets toe (meestal een aai of koekje) wanneer het juiste antwoord gegeven wordt.

Hierbij is het belangrijk je paard te leren op zijn beloning te wachten en deze niet op te eisen.

Daarnaast zit je met positieve versterking met een ’tijdsbreuk’. Je kan niet altijd je beloning geven op de seconde dat het gevraagde gedrag zich vertoond. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van ‘bruggen‘ zoals het woord goed of een clicker.

Leer de twee technieken samen combineren.

Het toevoegen van positieve versterking zorgt ervoor dat het paard sneller mee is met de oefeningen. Het is bijvoorbeeld een groot voordeel bij paarden die in ‘shut down’ gaan of hele trage voeten hebben.

Dit neemt het belang van negatieve versterking niet weg. Hierdoor worden paarden zeer licht in de hulpen, leren ze een basis respect en kunnen ze omgaan met druk.

Meer over hoe je paard leert lees je hier

Leer bij LS Horsemanship bewust trainen met je paard, krijg inzicht in de verschillende technieken en wordt de beste zelfstandige trainer voor je paard.

Deel dit blogbericht

Je paard leren sturen

“Steering your horse is about communicating with their feet and shoulders, not their head” Je zit op je paard, teugels in de hand. Voor jou

Balans tussen mentaal en fysiek

“Mental health and balance can’t be achieved without physical wellbeing. Take care of their body to take care of their mind. And vice versa” Mijn

Gedaan met uitstappen

Opinie Jawel je leest het goed, gedaan met het uitstappen van je paard. Ik raad mijn studenten steeds af om hun paard onder het zadel