De scholing van mijn paard

Theorie

Van kleuterklas tot in de universiteit

Wanneer we een kind opleiden is er een duidelijke richtlijn waardoor hij héén moet gaan alvorens hij naar de volgende stap kan. Kleuterklas, lagere school, middelbaar en verder. Om over te gaan naar een volgend jaar (naar nieuwe leerstof) moet je kind een voldoende gehaald hebben op de verschillende vakken.

Bij het opleiden van paarden zijn deze verschillende stappen voor heel wat ruiters en lesgevers onbekend. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld van paarden verwacht dat ze vanuit de ‘kleuterklas’ rechtstreeks in de ‘hogeschool’ kunnen.

Door het ontbreken van een juiste basis en trainingsladder botst men op heel wat problemen. Zowel voor de fysieke als mentale training van het paard.

Veel problemen die door fysieke ‘onrijpheid’ van het paard komen worden onterecht als gedragsproblemen afgeschreven. Een voorbeeld hiervan is een paard dat weerbarstig wordt wanneer hij of zij ‘aan de teugel’ gereden wordt. Om zijn zware hoofd te kunnen dragen dat in de natuur voornamelijk vlak bij de grond hangt te grazen. Moet een paard spieren opbouwen. Deze spieren kan hij enkel opbouwen door geleidelijk aan meer en meer zijn hoofd op te houden met daartussen pauzes waarin hij zijn spieren kan stretchen. Daarbij kan een paard dat hard in handen is en weerstand geeft op de teugel onmogelijk de juiste spieren opbouwen doordat hij op dat moment zijn spieren blokkeert.

Door gebruik te maken van een bewust trainingsschema gebaseerd op de fysieke en mentale ontwikkeling van een paard ga je juist veel sneller vooruitgaan in plaats van te blijven hangen op problemen door barsten in je fundament. 

Gun je paard de tijd om te leren wat hij moet kennen. En geef hem hiervoor een duidelijk trainingsschema en structuur zodat hij ook werkelijk kan leren. Weet al wat je gaat trainen, hoe je dit gaat doen en wat de verschillende tussenfases zijn alvorens je je paard uit de weide of stal neemt.

Twijfel je aan je training? Vraag aan je lesgever naar de ‘waarom’, ‘hoe’, en achterliggende theorie. In de paardenwereld zijn er heel wat lesgevers die werken vanuit hun voorgaande praktijkervaring zonder enige theoretische achtergrond. Zoek naar een lesgever kennis heeft uit zowel theorie als praktijk.

En vergeet voornamelijk niet; de grootmeesters in het horsemanship en de klassieke rijkunst doen er ongeveer acht jaar over om hun paarden op topniveau te brengen. Gun jezelf en je paard ook die tijd en geniet van elke stap dat je samen vooruit gaat.

Groetjes,

Laura

Deel dit blogbericht

Help mijn paard bijt mij

Theorie Wat doe je als je paard je gebeten heeft?  Auwtch zeggen en zien dat je volgende keer niet gebeten wordt.   Dit is een vraag

Durf doen

Trainingen Denk jij soms ook zulke uitspraken? Als ik naar mijn paard ga, doe ik vaak hetzelfde, er is weinig variatie in mijn training, ik

Errorless learning

Theorie Gaat over meer dan geen fouten maken! Lees hier de L&S visie op errorless learning Errorless learning vs computer rage had jij al gehoord