Help je introvert paard

Theorie

Door eigen ‘struggles’ met mijn introvert paard Skip ben ik me hier in gaan verdiepen. Na mijn eerste opleidingen was Skip al een stuk meer open en heel wat vooruit gegaan. Toch bleef ik met het gevoel zitten dat het beter kon. Op een paardenevenement hoorde ik Madison Shambaugh praten over het introverte paard, ik was meteen geïnspireerd. 

Ondertussen zijn we zeker al weer een jaartje verder en Skip, die lijkt bijna niet meer op zichzelf. Daarnaast kan ik niet meer alleen over hem spreken, ook over enkele van mijn andere enthousiaste studenten die de uitdaging aangingen met hun introverte vriend(in). 

“Eindelijk snap ik mijn introvert paard

Is mijn paard introvert? 

Dit is natuurlijk een eerste belangrijke vraag. Wat is nu eigenlijk een introvert paard. 

Een paard heeft van nature drie soorten reacties op angst: vluchten, vechten of bevriezen. 

Introverte paarden gaan vaker naar het bevriezen toe. Waardoor hun angst soms heel moeilijk te lezen is. Sommige introverte paarden ontploffen uiteindelijk en vliegen de piste met je rond. Andere introverte paarden lijken traag en ongehoorzaam terwijl ze eigenlijk angstig zijn. Er is dus geen algemene definitie voor het introverte paard. 

Soms lijken introverte paarden ook heel braaf, terwijl ze eigenlijk ‘afwezig’ zijn. Zo had een student van mij een paardje dat ze overal in de piste kon laten staan, ze verzette geen voet en wachtte ‘rustig’ af. Alleen bewoog ze ook amper tijdens dit wachten, haar oren en ogen waren stijf. Ze zat in shut down. 

Shut down? 

Wist je dat paarden als prooidieren een overlevingsmechanisme hebben om hun ‘lichaam te verlaten’ bij te veel stress? 

Ranchers noemen dit ook wel eens de ‘natural sedation’ als ze paarden castreren zonder verdoving blijven deze soms nog wel tot vijftien minuten lang op de grond liggen. 

Wij verwijzen hierbij naar ‘shut down’ het paard keert in zichzelf en neemt bijna tot geen impulsen meer van buitenaf in zich op. 

Stressignalen

Wat zijn signalen waaraan je een shut down kan herkennen? 

  • het paard zijn oren zijn statisch (normaal luisteren ze veel rond)  
  • het paard zijn ogen zijn statisch 
  • ingehouden ademhaling 
  • geen reactie op externe signalen 
  • beweging komt traag op gang 
  • moeilijk contact te maken met het paard 
  • paard is moeilijk te motiveren 
  • het paard gaat lopen als je hem of haar van de weide wil halen 
  • veel mesten tijdens het werken 
  • gespannen lippen 
  • niet aannemen van voedsel
  • niet afkauwen tijdens de pauzemomenten 
  • overmatig kwijlen 
  • uit het niets ontploffen 
  •  …

één van deze signalen kan al voldoende zijn om rekening mee te houden. Soms zijn het ook andere zaken. Je mag gerust het lijstje mee aanvullen met vragen of ideeën. 

Hoe kan ik hier mee aan de slag?

Tijd … 

dat is het gouden ingrediënt voor onze introverte vrienden. 

Geef ze tijd om na te denken en te verwerken in hun training. Ga niet zomaar omhoog in je fases. Het steeds opvoeren van druk zal hun meer in shut-down brengen gedurende de training. 

 

Wacht… 

Bij dit type paard ben je ook vaak geneigd om je vraag nog eens en nog eens te stellen tot ze uiteindelijk reageren. Ook dit kan voor veel stress bij hun zorgen. 

Als eerste moeten ze leren dat jij altijd op hun zal wachten. Wanneer ze weten dat jij altijd rekening houdt met hun angsten in de training, zal je uiteindelijk ook niet meer moeten wachten. 

Wachten is ook enorm moeilijk. Ik hoor het mijzelf heel vaak zeggen. 

‘Wacht even, ze komt wel, geloof me’. 

Gelukkig vertrouwen de meeste studenten me hier dan ook wel in. 

 

1/100

Doe 1/100 en van wat je van plan was te doen. Leg je doel volledig in hun handen. Heb voor even maar één doel: nooit meer shut downs. 

Zie hoe Skip zijn nieuwe extroverte reactie mij totaal verbaast.

Positive reinforcement 

Een wondermiddel voor het introverte paard. Iets waar velen nog heel sceptisch over zijn. 

Hier wil ik daarom nog snel drie dingen over kwijt: 

Als eerste: bij positive reinforcement gebruikt men inderdaad eten. Voedsel is echter niet waar ‘positive’ voor staat. Het staat over je paard belonen, met wat voor hun betekenisvol is, voor gewenst gedrag. Hierdoor maak je minder gebruik van druk. 

Nee hoor, ik ben niet tegen negative reinforcement. Waarbij men het wegnemen van druk gebruikt als beloning. Dit is even belangrijk in de training van je paard. Alleen kunnen doel intentie verschillen bij de twee. 

en … ja je wil dat je paard het werk voor jou doet. Echter zijn paarden absoluut niet gemaakt om een vriendschapsrelatie met een roofdier aan te gaan. Dus kan je beter een koekje bij steken 😉 

 

Daarnaast is de ladder van belang bij een paard: 

veiligheid – comfort – eten – spel  

je paard dient dus een basis met je te hebben alvorens dat voedselbeloning zijn werk kan doen. 

Vrijheid

Als laatste deel van het recept heeft vrijheid heel veel te bieden voor het introverte paard. Voor heel wat van hun is het vasthangen aan hun mens met een touw al voldoende om in shutdown of erger: ‘aangeleerde hulpeloosheid’ te gaan. 

Door een poosje veel met hun in vrijheid aan de slag te gaan kan jij beter hun grenzen leren kennen en kunnen zij deze beter communiceren. 

Zo stond Skip jaren perfect stil als ik hem inspoot met vliegenspray aan het touw, in vrijheid stond hij na één spuit aan de andere kant van de piste. 

 

Enkele voorbeelden:

 

B- strategie 

Het is bijvoorbeeld interessant om bij dit type paard in hun training met een A en een B strategie te werken. De B strategie is iets wat ze heel goed kunnen en graag doen. Bijvoorbeeld een kegel aanraken. De A strategie is het nieuwe gedrag waarmee je ze wil laten kennismaken zoals het laden in de trailer. 

 

Als je ziet dat hun emmer vol loopt stuur je ze naar de B strategie en beloon je hun hiervoor. Op deze manier leren de paarden beter te communiceren wanneer het te veel wordt en lopen ze niet van je weg. 

Startknop 

Wist je dat je je paard ook een ‘startknop’ kan aanleren om te gebruiken in het desensibiliseren met enge voorwerpen of situaties? Zo kunnen zij aan jou laten weten wanneer ze er klaar voor zijn om verder te gaan met de desensibilisatie. De max toch?

 

Er zijn nog heel wat andere strategieën en oefeningen die je kan toepassen. Welke je het beste gebruikt is afhankelijk van je paard. 

Bij Skip en mij duurde het een poosje voor hij verder uit zijn schulp kwam. Nu durft hij ‘nee’ zeggen. Hij komt mee in vrijheid van de paddock paradise. Wilt met me spelen in vrijheid. Hij is open en ontspannen ook naar andere mensen toe. Hij komt prutsen als ik hem poets… 

Soms gaat hij door kleine dingen terug heel wat stappen achteruit. Zoals iemand dat plots met vreemd materiaal de gang uit komt gevlogen. Poef, mijn paard kon geen eten meer aannemen aan de poetsplaats. Gelukkig weet ik nu hoe ik het in een sessie of twee terug kan oplossen. 

‘In één maand tijd’. 

Des te beter mijn kennis werd, des te sneller mijn klanten hier mee in vooruit gaan. Nu heb ik zelf iemand die een maand geleden de ‘klik’ maakte en volop voor haar introverte paard koos, waarvan het nu al zo veel beter gaat, zowel in het trainen als in te interactie met haar kuddegenootje en andere mensen. Van 7x mesten tijdens het rijden naar bijna nooit meer.  

Het paardje dat zo bleef stilstaan in de piste, die begint rond te wandelen. Echter geen probleem he, we kunnen ze gemakkelijk leren ‘blijven staan’ aan een kegel of plaatje op de grond. 🙂 

Gaan jullie er voor? 

Ik voel dat het moeilijk is om alles wat bij ‘introvertie’ hoort in één beknopte blog mee te geven. Misschien is het omdat het onderwerp als introvert persoon mij dichter aan het hart ligt. 

Ik ga zeker en vast verder met mijn zoektocht voor de introverte paarden. Heb jij er eentje staan? Wat dacht van hem of haar ook één maand te geven puur voor hun introvertie. Dat als enige doel? Die prachtige bloemen doen openbloeien? Ga jij er ook voor? Dat zou zo fantastisch zijn! 

Deel dit blogbericht

De eerste stap

Persoonlijk Een blog over hoe het deelnemen aan een opleiding alles voor mij en mijn paarden veranderde.  De eerste stap is het moeilijkste, angst en

Geen training zonder een lichaam

“Verlies het lichaam van je paard niet uit het oog.” Het training van je paard is altijd een lichamelijke gebeurtenis. Wij vragen hem om bepaalde