Je paard zijn mond als meetinstrument

Theorie

Het lijkt wel normaal dat het ene paard een hardere mond heeft dan het andere. In zoekertjes met paarden te koop worden ze vaak beschreven als ‘met zachte mond’, of willen ruiters op zoek naar een halve stal ‘geen sterk paard’. 

 

” A good hand is searching for information. A trusted hand is given information”. 
– Bent Branderup

Wist jij dat een paard zijn mond veel meer is dan een ‘stuur’. Je paard zijn mond is een meetinstrument, waarmee je kan voelen hoe hij over zijn lichaam loopt. 

   Handschoenen           

Handschoenen aandoen omdat je bleinen krijgt op je handen van je ‘harde’ paard is bij ons uit den boze. 

Stofzuigen

Maar .. niet aan je teugels komen is ook niet wat we willen. Zonder je paard zijn hoofd hals houding te beïnvloeden is het onmogelijk om hem in de juiste balans te laten lopen. Bovendien zegt het contact op de teugels heel wat over hoe het paard zich voelt. 

Gebruik je paard zijn mond als meetinstrument… Zo kan je bijvoorbeeld de zo genaamde ‘Steinbrecht-check’ gebruiken. Waarbij je tijdens je oefeningen regelmatig een halve ophouding aan je paard vraagt. Je checkt of het paard hierop los laat. Paarden die vast zitten in hun lichaam of emoties geven niet op deze check of gaan tegen de druk in. 

Om onze balans te controleren vragen we regelmatig een check aan ons paard. Simpel gezien kan je het zien als jij die vraagt: ‘alles oké’? En je paard dat met een ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. 

Wanneer de check negatief is kan je op zoek gaan naar de oorzaak hiervan. Is mijn lichaamshouding oké? Kloppen de hulpen die ik gebruik? Hebben ze de juiste timing? Is er iets spannends in de omgeving? Ben ik voldoende voorbereid op deze oefening? Heeft mijn paard spierpijn? … 

Ga je lijstje af tot je terug een ontspannen ‘ja krijgt’. 

Onthoud hierbij ook dat een paard niet ‘zwaar’ in zijn mond wil zijn, elk paard dat de keuze krijgt tussen 2 kg kracht of 20 kg zal voor het eerste kiezen. 

Heb of ken jij een paard dat omschreven wordt als ‘zwaar’? Help hem en zijn ruiter dan mee de eerste stap zetten naar een veder licht contact. 

 Want elk paard kan en wil licht zijn!

Deel dit blogbericht

Durf doen

Trainingen Denk jij soms ook zulke uitspraken? Als ik naar mijn paard ga, doe ik vaak hetzelfde, er is weinig variatie in mijn training, ik

Maak je paard ‘leer klaar’

Theorie Weet jij hoe je je paard het beste kan voorbereiden om te leren?  Niet elk paard is hetzelfde, hierdoor heeft vanzelfsprekend niet elk paard

Durf van die cirkel afwijken

Theorie De cirkel, een oefening of een einddoel? In bijna alle soorten paardentraining wordt er gebruikt gemaakt van cirkels. Toch lijkt hier een deel historie