Theorie
Waarom gebruiken wij geen hulpteugels?
Vraag en antwoord
Bij de trainingsmethode die we in het balanced horsemanship hanteren wordt er met ‘vraag’ en ‘antwoord’ gewerkt. Het paard leert dat zijn antwoord op onze vraag juist is als we de druk wegnemen. Hierdoor komt er dopamine vrij in de hersenen. Door het paard zijn overlevingsinstinct gaat hij automatisch terug op zoek naar deze dopamine release.
Wanneer we een hulpteugel gebruiken, kunnen we niet meer werken met vraag en antwoord. Doordat de druk niet gelost wordt, komt er geen antwoord voor het paard. Het paard zal hierdoor niet leren deze houding aan te nemen. Hierdoor kan er verzet op de druk ontstaan. Denk maar aan paarden die hun hoofd in de lucht zwieren, tegen je teugel gaan hangen, uitbreken …
Daarbovenop kan er door gebrek aan release de adrenaline zich opbouwen. Bij een te hoge dosis adrenaline in het lichaam is het paard niet in staat om te leren. Ook kunnen zijn spieren niet opgebouwd worden door te veel spanning in zijn lichaam.
Eigen draagkracht
Zo komen we tot het tweede en fysieke antwoord. We willen dat ons paard de gebalanceerde beweging (voorwaarts neerwaarts, lengtebuiging en ondertreden) van ziclightandsupple.be/hzelf gaat dragen. Door enerzijds een release te geven dat hij de beweging leert. Willen we hem hier niet in vasthouden zodat hij niet op onze hulpen gaat hangen. Door steeds te belonen wanneer de gevraagde houding aangeboden wordt leert het paard dit volledig op zichzelf te dragen. Zo komen we tot een paard dat later ook in vrijheid in correcte houding loopt en dat dit heel gemakkelijk overneemt onder het zadel.
Dus hulpteugels? Nee hoor! Jij bent de enige ’tool’ die je paard nodig heeft.