Jij bent de enige hulpteugel die je paard nodig heeft

Theorie

Waarom gebruiken wij geen hulpteugels?

Hier zijn twee antwoorden op deze vraag, eentje over het mentale en het andere over het fysieke. Laten we beginnen met het mentale:

Vraag en antwoord

Bij de trainingsmethode die we in het balanced horsemanship hanteren wordt er met ‘vraag’ en ‘antwoord’ gewerkt. Het paard leert dat zijn antwoord op onze vraag juist is als we de druk wegnemen. Hierdoor komt er dopamine vrij in de hersenen. Door het paard zijn overlevingsinstinct gaat hij automatisch terug op zoek naar deze dopamine release.

Wanneer we een hulpteugel gebruiken, kunnen we niet meer werken met vraag en antwoord. Doordat de druk niet gelost wordt, komt er geen antwoord voor het paard. Het paard zal hierdoor niet leren deze houding aan te nemen. Hierdoor kan er verzet op de druk ontstaan. Denk maar aan paarden die hun hoofd in de lucht zwieren, tegen je teugel gaan hangen, uitbreken …

Daarbovenop kan er door gebrek aan release de adrenaline zich opbouwen. Bij een te hoge dosis adrenaline in het lichaam is het paard niet in staat om te leren. Ook kunnen zijn spieren niet opgebouwd worden door te veel spanning in zijn lichaam.

Eigen draagkracht

Zo komen we tot het tweede en fysieke antwoord. We willen dat ons paard de gebalanceerde beweging (voorwaarts neerwaarts, lengtebuiging en ondertreden) van ziclightandsupple.be/hzelf gaat dragen. Door enerzijds een release te geven dat hij de beweging leert. Willen we hem hier niet in vasthouden zodat hij niet op onze hulpen gaat hangen. Door steeds te belonen wanneer de gevraagde houding aangeboden wordt leert het paard dit volledig op zichzelf te dragen. Zo komen we tot een paard dat later ook in vrijheid in correcte houding loopt en dat dit heel gemakkelijk overneemt onder het zadel.

 
Voor de hulpteugels die wel lekker lost gezet worden zit het probleem dat er release worden gegeven puur op de positie van het hoofd. Vaak zit hier de schouder nog in de weg van de buiging, komt het binnenachterbeen niet mee, valt de poep helemaal van de cirkel … Het antwoord zit in het lichaam en gebruik van de voeten niet in een bepaalde (al dan niet gefixeerde) hoofdpositie.
 
Daarbij werken de hulpteugels vaak tegelijk in op beide kaken van het paard. Bij de klassieke rijkunst willen we dat het paard in zijn lengtebuiging stretch in de ene rugspier en korter wordt in de andere. Hiervoor heb je een gevende buitenhand nodig.
 
Door de constante druk van de hulpteugel gaan paarden hier vaak in hangen. De teugel wordt gebruikt als vijfde been. Hierdoor worden niet de juiste spieren in het lichaam aangesproken en blijft het een straatje zonder einde.

Dus hulpteugels? Nee hoor! Jij bent de enige ’tool’ die je paard nodig heeft.

😉💃💃💃

Deel dit blogbericht

Emoties bij paarden

“Horses do not have a spoken language, they cannot form words. Therefore they cannot be naughty just to bully you” Met deze quote wil ik

Maak je paard ‘leer klaar’

Theorie Weet jij hoe je je paard het beste kan voorbereiden om te leren?  Niet elk paard is hetzelfde, hierdoor heeft vanzelfsprekend niet elk paard