Barrie vindt rust bij het opzadelen

Ik neem jullie even mee in het verhaal van Barrie en zijn zadel. Diegene die Barrie kennen weten dat hij heel duidelijk laat zien hoe hij zich ergens bij voelt. Tegen die emotie ingaan, heeft geen zin (bij niemand natuurlijk enkel breng je bij Barrie ook snel jezelf in gevaar).

Barrie vertrouwd maken met zijn zadel en singel was een fluitje van een cent. Echter verpestte ik dit door een poosje met mijn pad te werken. Zijn singel was net te kort voor met de pad rustig aan te singelen. Waardoor ik op enkele keren een enorm frustratiepatroon had gecreëerd. Pas wanneer het aansingelen me niet meer lukte (zonder trap of bijt) dan gaf ik toe dat er iets mis was. Ik deed ook veel te lang door onder het excuus ‘jij kon het toch zonder problemen’.

Intussen had ik het al lang opgelost dat je hem veilig kon opzadelen. Met de groundtie voor rustig stil te staan, een ‘nee signaal’ dat niet bijten of trappen was en enkele vaste beloningspatronen (oepsie) kon je hem opzadelen zonder al te veel problemen.

 

Enkel was deze routine echter heilig. Afwijken hiervan zorgde voor veel frustratie en ook wel pijn als je het aan mijn zus vraagt (oepsie nummer twee). Daarnaast begon hij stillaan meer en meer uit te schachten.

Soms hing ik een zak hooi bij hem om heb bezig te houden, hier had hij geen interesse in. Enkele weken geleden viel mijn euro pas, ik moest mijn paard terug leren van het hooi eten tijdens het zadelen, want hij was veel te gefocust op het ‘uitvoeren van een oefening’ in plaats van echt ontspannen aan het wachten op mij. Door hem te belonen als hij interesse toonde in het hooi kon ik het in een drietal sessies opbouwen naar echt hooi eten en niet meer uitschachten tijdens het opzadelen. Zo hebben we nu eindelijk het laatste detail. 

Vergeet niet, dat wanneer je je paard in een actieve pauze zet zoals een groundtie, hij nog steeds een oefening aan het uitvoeren is. Waardoor je in je clicks ook sneller garbage behaviour traint. Maak het aan je paard duidelijk wanneer je graag hebt dat hij actief op je let en wanneer hij lekker paard mag zijn

Ontdekt de Light & Supple Podcast

Deel dit blogbericht

Emoties bij paarden

“Horses do not have a spoken language, they cannot form words. Therefore they cannot be naughty just to bully you” Met deze quote wil ik

Van alpha naar kameleon

Opinie “Adjust to fit the horse, not the other way around. I even sometimes need to treat them different on the left than on the

De fysieke ontwikkeling van mijn paard

Theorie “Zou het niet tijd zijn dat beginnen met paardensport verplicht wordt gekoppeld aan een solide theoretische en praktische opleiding, voor het welzijn van onze