Barrie vindt rust bij het opzadelen

Ik neem jullie even mee in het verhaal van Barrie en zijn zadel. Diegene die Barrie kennen weten dat hij heel duidelijk laat zien hoe hij zich ergens bij voelt. Tegen die emotie ingaan, heeft geen zin (bij niemand natuurlijk enkel breng je bij Barrie ook snel jezelf in gevaar).

Barrie vertrouwd maken met zijn zadel en singel was een fluitje van een cent. Echter verpestte ik dit door een poosje met mijn pad te werken. Zijn singel was net te kort voor met de pad rustig aan te singelen. Waardoor ik op enkele keren een enorm frustratiepatroon had gecreëerd. Pas wanneer het aansingelen me niet meer lukte (zonder trap of bijt) dan gaf ik toe dat er iets mis was. Ik deed ook veel te lang door onder het excuus ‘jij kon het toch zonder problemen’.

Intussen had ik het al lang opgelost dat je hem veilig kon opzadelen. Met de groundtie voor rustig stil te staan, een ‘nee signaal’ dat niet bijten of trappen was en enkele vaste beloningspatronen (oepsie) kon je hem opzadelen zonder al te veel problemen.

 

Enkel was deze routine echter heilig. Afwijken hiervan zorgde voor veel frustratie en ook wel pijn als je het aan mijn zus vraagt (oepsie nummer twee). Daarnaast begon hij stillaan meer en meer uit te schachten.

Soms hing ik een zak hooi bij hem om heb bezig te houden, hier had hij geen interesse in. Enkele weken geleden viel mijn euro pas, ik moest mijn paard terug leren van het hooi eten tijdens het zadelen, want hij was veel te gefocust op het ‘uitvoeren van een oefening’ in plaats van echt ontspannen aan het wachten op mij. Door hem te belonen als hij interesse toonde in het hooi kon ik het in een drietal sessies opbouwen naar echt hooi eten en niet meer uitschachten tijdens het opzadelen. Zo hebben we nu eindelijk het laatste detail. 

Vergeet niet, dat wanneer je je paard in een actieve pauze zet zoals een groundtie, hij nog steeds een oefening aan het uitvoeren is. Waardoor je in je clicks ook sneller garbage behaviour traint. Maak het aan je paard duidelijk wanneer je graag hebt dat hij actief op je let en wanneer hij lekker paard mag zijn

Ontdekt de Light & Supple Podcast

Deel dit blogbericht

Jaaropleiding +R startweek

Lees mee hoe de deelnemers aan de slag gingen met hun paardenpartner Vorige week mocht ik de startweek geven aan een nieuwe jaaropleidingsgroep op eigen

De eerste stap

Persoonlijk Een blog over hoe het deelnemen aan een opleiding alles voor mij en mijn paarden veranderde.  De eerste stap is het moeilijkste, angst en