Errorless learning

Theorie

Gaat over meer dan geen fouten maken! Lees hier de L&S visie op errorless learning

Errorless learning vs computer rage

had jij al gehoord van Errorless learning
Het is een term die veel gebruikt wordt in de positive reinforcement, al vind ik hem ook toepasbaar op andere trainingsmethodieken. 

Je hebt mij vast al wel eens horen spreken over computer rage. Leren door (te veel) fouten te maken is frustrerend voor ieder wezen. Toch wordt er bij het trainen van paarden vaak juist vertrokken vanuit het maken van fouten. Denk aan de uitspraak: ‘make the right thing easy and the wrong thing difficult’. Hierbij zal het paard eerst een fouten moeten maken voor’ie tot het juiste antwoord komt. 

Errorless learning the Light and Supple way

Toen mijn lieve assistenten onlangs aan mij vroegen wat nu mijn ‘light and supple’ manier van werken is. Was dit één van de ankerpunten: 

“Of je nu R+ of R- gebruikt in je sessies. Voor mij is het aller belangrijkste dat je paard steeds gemakkelijk het antwoord op je vraag weet”

Dan komen we eigenlijk uit bij een andere bekende uitspraak: ‘set them up for succes’

Wat wil ik daar nu meezeggen? Wel, ik ga altijd eerst opzoek naar een manier waarop ik een oefening zonder spanning in de motoriek van een paard kan schrijven. Zodra die handeling zonder spanning, met positieve associaties en fysiek ondersteunend in het bewegingspatroon van het paard staat, dan ga ik kijken hoe ik de gewenste cue of het gewenst signaal hieraan kan gaan koppelen.

Waarom kies ik in de L&S way van werken nu voor die volgorde? 

Als je zou beginnen vanuit het signaal dat je wil gebruiken bv. aan het zacht schudden met het touw zodat je paard achteruit gaat. Als je paard dan nog niet weet hoe hij het beste achteruit beweegt en je moet escaleren in je signaal tot hij achterwaarts gaan, dan kunnen er wel eens negatieve associaties ontstaan met die cue. Het signaal wordt gekoppeld aan angst of frustratie. Paarden gaan dan misschien ook met hun hoofd in de lucht achterwaarts lopen (waarvan ik niet moet uitleggen wat dit doet met zijn lichaam…). Op die manier heb je dus een signaal voor ‘achteruit’ waarbij er én veel frustratie of spanning wordt uitgelokt én het gedrag dat eraan gekoppeld is, is niet het doelgedrag dat je voor ogen hebt (ontspannen en in balans achterwaarts gaan)

Jaaropleiding

Errorless learning in praktijk, de L&S-way

Hieronder deel ik graag wat praktische tips die je kan gebruiken om te proberen het leerproces van je paard ‘errorless’ te maken:

  • Begin je sessies altijd bij een lagere benadering dan je geëindigd was,
  • Probeer zuivere loops te gebruiken (voorkom garbage behavior)
  • Doe de oefeningen eerst anders in plaats van moeilijker (bijvoorbeeld op de poetsplaats)
  • Als je iets vraagt wat heftig is voor je paard: ping pong. Vraag één keer dat moeilijkere en daarna terug enkele keren de gemakkelijkere benadering. Zo blijft zijn emotie positief tov de oefening.
  • Je kan ook de één keer en klaar gebruiken, doe na de moeilijkere benadering een andere oefening alvorens je weer op deze uitkomt.
 

Wil jij meer van dit? Via de Light & Supple app kan je de theorie leren op jouw tempo!

Deel dit blogbericht

Zadelmak maken? Ik stop er mee!

Opinie Zadelmak maken? Gedaan ermee! Het zit hem in het woord  Jawel, je leest het goed. Voor mij is het gedaan met zadelmak maken. Oké