Balans tussen mentaal en fysiek

"Mental health and balance can’t be achieved without physical wellbeing. Take care of their body to take care of their mind. And vice versa"

Mijn doel binnen light & supple horses is paarden helpen naar fysieke én mentale balans. Voor het een te bereiken is het ander nodig, een paard dat gespannen of angstig is zal fysiek anders bewegen en tijdens het leren van oefeningen bepaalde spanning in het lichaam ervaren. Als je mij volgt op Instagram of les bij mij volgt dan weet je dat ik het om die reden zo belangrijk vind om laagdrempelig te werk te gaan. Oefeningen opdelen in stapjes, zodat paarden ontspannen blijven en positieve associaties kunnen leggen met een bepaalde oefening. Ik vind het dus enorm belangrijk om zorg te dragen voor onze paarden hun mentale gezondheid. 

Nu, die mentale gezondheid word ook beïnvloed door de fysieke gezondheid van je paard. Paarden die pijn hebben, zich niet lekker voelen of die bewegingen lastig vinden om uit te voeren zullen zich ook mentaal minder goed voelen en sneller negatieve emoties gaan ervaren. Ze zullen minder veerkrachtig zijn en sneller spanning opbouwen. Het is die wisselwerking die ons in het trainen van paarden soms voor lastige dilemma’s en keuzes stelt. Want wat ga je eerst aanpakken bij een paard dat zowel fysiek als mentaal niet 100% is. Werken aan het fysieke met bijvoorbeeld academisch werk kan dan mentaal veel van het paard vragen en dus weer zorgen voor spanning, wat ook weer invloed kan hebben op het fysieke. Zoals ik al zei een moeilijk vraagstuk. Het is een vraagstuk waar ik ook regelmatig mee geconfronteerd wordt. Denk bijvoorbeeld even terug aan Farre. Ook met Whisper, de senior van mijn zus, stond ik voor dergelijk dilemma. 

Whisper is, op het moment van dit schrijven, 24 en heeft best wel een lastig lichaam. Hij zet van nature zijn achterbenen te ver onder de massa bij het lopen, heeft een achterstandige stand (gewicht achter lichaam), duwt snel zijn rug naar beneden en heeft een koehakkige beenstand wat allemaal factoren zijn die zorgen dat hij heel hard uit elkaar valt (om het in klassieke termen te benoemen). Door academisch werk hebben we kunnen voorkomen dat hij op zijn 17 op pensioen moest. Zijn lichaam had daar echt nood aan en dat lukte niet met de klassieke dressuur oefeningen. Hij kan daardoor op dit moment ook nog steeds gereden worden. 

Nu mijn zus (de mamasita van Whisper) zwanger is van haar tweede kindjes, is hij bij mij in training. Na een paar keer met hem gereden te hebben voelde ik toch dat er iets niet helemaal juist zat. Ik heb dan ook geopteerd om hem fysiek grondig te laten onderzoeken. Gelukkig, want hij bleek lyme te hebben (een oude besmetting). We hebben dan besloten om hem te behandelen met Chinese kruiden (via een homeopathische dierenarts), gezien zijn leeftijd zagen we een zware antibioticakuur niet zitten. Na die behandeling is hij mentaal wel erg veranderd. Whisper is een introvert paard die niet altijd laat zien wat hij voelt. In de training nu zie ik dat hij onder andere meer aan het droppen is en ook andere stresssignalen zijn. Het feit dat deze signalen nu zichtbaar zijn, is voor mij een goed teken. Het vertelt mij dat hij veel meer aan het verwerken is van wat er bij hem binnenkomt. 

 

Waarom kies ik er toch voor om ondanks de stresssignalen van Whisper toch aan die fysiek te werken? Dat heeft dus te maken met die wisselwerking waar ik het daarstraks over had. Whisper is zo’n paard dat als je niets aan zijn fysiek zou doen dat hij een hele dag zou staan eten op een manier die voor zijn lichaam eigenlijk niet zo goed is. En hij heeft nu eenmaal een gezond en sterkt lichaam nodig om zich ook mentaal goed te kunnen voelen.

Op dit moment ben ik met hem op de travers aan het werken. Ik ben in mijn aanpak vooral gegaan voor snel en efficiënt, waardoor ik misschien niet altijd de meest laagdrempelige weg heb gekozen, maar zijn spieren moeten wel echt onderhouden worden om te voorkomen dat hij last gaat krijgen en er niet meer met hem kan gereden worden.

 Waarom de travershulp voor mij zo belangrijk was, is omdat hij dus doordat hij zijn binnen achterbeen te ver onder de massa plaatst hij zijn achterhand te ver naar buiten uitzwaait op de cirkel. We hebben dit al wat kunnen aanpakken door te focussen op het verplaatsen van zijn schouders, alleen was dat symptoombestrijding. Het lichaam wordt sterker, enkel zal je dat moeten blijven onderhouden, hij zal dat niet in zijn motorisch geheugen gaan opslaan, omdat je dus niet de oorzaak aanpakt (de achterhand die teveel naar buiten toe beweegt). De travershulp kan hier helpen om, als zijn achterhand te veel naar buiten valt, dat ik dan mijn zweep kan opheffen en dat hij dan snapt dat hij zijn poep wat meer naar binnen moet brengen.

Wil je graag mee de beelden analyseren van die sessie met whisper waarin ik aan de travershulp werkte? Kijk dan zeker de video hier onder. Daarin ga ik door de beelden van mijn training heen en leg ik je uit wat je ziet en wat er gebeurd. Deze video is onderdeel van de cursus: train je oog – zijgangen op de L&S app.

Zin gekregen in de volledige cursus?

Dan heb ik een leuke aanbieding voor jou! Wie voor 28 februari 2023 kan een korting krijgen van maar liefst €70 op de volledige cursus (normaal €120). Dit in ruil voor het schrijven van een review over deze nieuwe cursus: ’train je oog – zijgangen’

Dus wil jij:

  • Je oog trainen om de kleine nuances van de zijgangen te herkennen?

  • Een betere coach worden voor jouw paard?

  • Kunnen bijleren waar en wanneer je maar wil?

  • De inhoud doorlopen op je eigen tempo?

  • Toegang krijgen tot meer dan 5uur beeld materiaal?

  • Een korting van €70 euro, in ruil voor een review? 

klik dan hier en geef bij je betaling de code: LSTestSquad in om je korting te verzilveren!

Deel dit blogbericht

Gedaan met uitstappen

Opinie Jawel je leest het goed, gedaan met het uitstappen van je paard. Ik raad mijn studenten steeds af om hun paard onder het zadel

Positive of negative reinforcement

Theorie Het antwoord is simpelweg: alle twee!   Negatieve reinforcement Negatieve reinforcement wordt vaak misbegrepen door de connotatie met het woord ‘negatief’. Het gaat hier niet