Je hoeft niet te fluisteren, maar communiceer wel

"Zorg dat je paard weet wat je vraagt, denk aan je stimulus communicatie.”

Wanneer je werkt met je paard is er een ding echt essentieel, je raadt het misschien al? Jep, duidelijkheid. Efficient trainen doe je door iedere sessie zo in te richten dat miscommunicatie tot een minimum wordt herleid. Onduidelijkheid en miscommunicatie kan namelijk leiden tot frustratie bij je paard. En ja die negatieve emoties willen we natuurlijk niet gaan associeren met onze tijd samen. Een manier om die duidelijkheid te creëren is door erg te letten op de stimulus communicatie. 

Dankzij een goede stimulus communicatie kan je paard leren wanneer een bepaald gedrag wel en niet beloond zal worden. Die informatie zal helpen bij het voorkomen van frustratie en extinction bursts. Je paard weet wat hij kan verwachten. Nu dat klinkt erg mooi in theorie, jij geeft je signaal of cue (e.g., zweep schuin omhoog = cue voor travers), daarop volgt het gedrag dat bij die cue hoort (e.g., heup die naar je toekomt), gevolgd door een beloning (e.g., druk weghalen of click en treat geven) zodat je paard weet dat dat was wat je wou. In praktijk durft dit wel eens misgaan, want in ons hoofd zal die cue, dat signaal dat wij kiezen heel duidelijk zijn. Het wil alleen niet zeggen dat dat ook voor onze paarden zo eenduidig is. 

Paarden zijn zich heel bewust van allerlei zaken die zich voordoen in de omgeving terwijl we trainen. Zo gaan ze niet enkel onze bewuste cues oppikken, ze hebben ook gezien hoe jij net drie keer met je ogen knipperde, hoe jij je schouder net even draaide. Zie je al waar dit naartoe gaat? Jij denkt oké ik doe mijn zweep omhoog als signaal voor travers, maar jouw paard ziet eigenlijk enkel jouw ogen knipperen. Beloon jij je paard na het uitvoeren van een bepaalde oefening dan zal hij ook die signalen/cues gaan linken aan het gedrag en de daaropvolgende beloning. Het is dan dus niet gezegd dat het de door jouw gekozen cue is die je paard gaat onthouden.De volgende keer doe jij je zweep omhoog, maar knipper je niet met je ogen en damn, je paard kan het niet meer. 

Dat is dus de reden waarom het belangrijk is dat jij je erg bewust bent van het concept stimulus communicatie. Dat bewustzijn zal er voor zorgen dat jij ook bewuster gaat zijn over hoe jij je lichaam gebruikt en welke andere signalen er voor je paard in de omgeving aanwezig zijn.

Werk je met voerbeloningen dan zal het extra belangrijk zijn om die stimulus communicatie in je sessies mee te nemen. Paarden zullen namelijk nog sneller leren wanneer je werkt met voer, wat ook wil zeggen dat ze sneller ‘verkeerde’ of onbewust cues gaan leren ipv jouw zorgvuldig geselecteerde cue. Om die reden is het belangrijk om steeds te vertrekken vanuit rust en ontspanning. Ook daar komt stimulus communicatie bij kijken, want als jouw paard een hele hoop gedrag naar jou gooit voor je je cue geeft dan zal die daarmee gepaard gaande spanning mee versterkt worden wanneer je het gedrag gaat belonen. Iets wat daar goed bij kan helpen is je paard actief leren pauzeren.

Actieve pauze: al dan niet op een bewust gegeven cue rustig stilstaan. Waarbij jij al dan niet kan bewegen terwijl je paard in actieve pauze staat. Je paard niet reageert wanneer jij een beweging maakt. Eigenlijk is dit het enige gedrag dat we willen dat onze paarden spontaan aanbieden. Weten ze niet wat ze moeten doen, dan kunnen ze de ‘actieve pauze’ aanbieden. Moesten ze dan toch spontaan signalen oppikken, dan geven die het signaal om rustig stil te staan. Bij het aanleren van deze actieve pauze is het belangrijk om zeker ook voldoende duratie op te bouwen (een 3-tal minuten is zeker aan te raden). Je paard krijgt zo de zekerheid dat als jij iets anders van hem wil dan dit rustig stilstaan, dat je dit dan ook duidelijk zal aangeven. Wil leren hoe je dit kan aanpakken? Luister dan zeker ook naar de podcast over stimulus communicatie. 

Podcast aflevering: stimulus communicatie

Deel dit blogbericht

Durf doen

Trainingen Denk jij soms ook zulke uitspraken? Als ik naar mijn paard ga, doe ik vaak hetzelfde, er is weinig variatie in mijn training, ik