De stoute quiz

Als lesgever mag ik heel wat leuke groepen begeleiden tijdens mijn opleidingen en regelmatig raak ik helemaal geïnspireerd door de onderwerpen die ik met hen mag behandelen. Onlangs mocht ik een fantastische groep opstarten voor de jaaropleiding die focust op werken vanuit positive reinforcement. Tijdens de startweek zijn we helemaal in de biomechanica gedoken en hoe we die mee kunnen nemen in onze trainingen. Vanuit die boeiende week besloot ik op mijn instagram stories een quiz te houden en later ook tekst en uitleg te geven bij de verschillende onderwerpen die ik daarin aanhaalde. Op deze pagina kan je dit allemaal teruglezen en bekijken. 

Voeren tussen de schouderbladen

Video afspelen

First things first, moet ik mij natuurlijk even nader verklaren. Een dikke merci dat jullie mijn ‘stoute quiz’ zo voltallig wilden invullen. Ik koos hiervoor handvaten die heel belangrijk en veelgebruikt zijn in het werken met positieve reinforcement.

Ik sta nog steeds achter deze handvaten. Ze brengen de nodige structuur in (het starten met) R+ en voorkomen heel veel ’trail and error’ bij de paarden. Zonder de juiste handvaten kan je wel de intentie hebben om via positieve conditionering te werken met je paard. Als de paarden te veel moeten zoeken naar het juiste antwoord kunnen ze hierbij nog steeds spanning opslaan.

Wat ik met jullie wil doen in de volgende slides. Is een deep dive pakken in de biomechanische details die hierbij horen. Het gaat steeds over tijdelijke criteria die rekening houden met de paarden hun lichaam en balans. Waarbij in de trainingen ook extra oefeningen en isolaties worden opgenomen om de balans te verfijnen.

Er zijn twee grote redenen waarom ik dit zo belangrijk vind:

  • Zowel onze huis-tuin-en-keuken paarden als sportpaarden zijn het resultaat van niet doordachte fok strategieën. Waardoor 99% moeilijke lichaamsverhoudingen en of beenstanden heeft.
  • Onze pistes beperken onze trainingsruimte enorm. Waardoor we in een continu patroon van bochten terechtkomen. Hierdoor wordt de impact van hun onbalans erg versterkt.

Allright! Zijn jullie er klaar voor om mee in de ‘volgende dimensie’ te springen? Even gezellig samen de paarden-geek uithangen? Ik sta alvast te springen.

Let’s gooooooooooooo!

Ook in stilstand houden de paarden hun hoofd enkele cm’ers naar links of naar rechts als ze niet gebalanceerd tussen hun voorbenen staan. 

Het paard dat je op de video kon zien had lange benen, een kort lichaam en een korte hals. In dat fragment leunde hij meer naar zijn rechterschouder en hield hij zijn hoofd enkele cm’ers naar links.

Van nature is zijn linkervoorbeen zijn ‘steunbeen’. Hij had zichzelf op deze manier gepositioneerd om naar iets achteraan in de weide te kijken.

Als we hem op dat moment tussen de schouderbladen voeren, zou hij over zijn rechterschouder vallen. Of spanning ervaren van de druk die hierbij op zijn schouder komt. Zijn hoofd is groot en weegt veel. De enkele cm’ers kunnen het verschil maken tussen 110kg en 190kg op het rechter voorbeen.

Als het paard zijn hoofd op zijn huidig evenwicht houdt, verdeelt hij het gewicht van zijn hoofd tussen de twee voorbenen in de nodige verhouding.In dit geval draagt hij zijn hoofd enkele cm’ers naar links waardoor ook het linkervoorbeen 5kg meer van het volledige hoofd draagt.

Als je hierbij zelf aan zijn rechterschouder gepositioneerd staat. Zal je paard spanning ervaren doordat hij zijn rechtervoorbeen wil verplaatsen voor evenwicht maar hier de ruimte niet voor heeft. Hij probeert te blijven staan met de extra kg’s op zijn rechtervoorbeen.

In beweging is deze nuance nog van groter belang. Als je paard meer gewicht heeft staan op de schouder waar jij naast loopt. Voer je hem het beste op zijn huidig evenwicht tot dat we hem geleerd hebben van gelijk tussen zijn schouders te bewegen.

Ik zie hier de paarden hun hoofden schuin kantelen om het voer te kunnen aannemen en of taktfouten maken op dit voorbeen doordat bij die enkele cm’s weer meer gewicht op het been terecht komt en het paard zijn pas niet meer kan afwerken.                                                                                            Het been land enkele cm’s vroeger. De hoef land niet recht en er komt veel druk op de buitenkant van de schouder.

Ik weet het, dit kan veel lijken.

Ik wil hier jullie absoluut niet het gevoel geven dat je je paard ‘beter niet traint’. Ik wil jullie helpen om nog dieper in te gaan op het ‘errorless learning’. Nadat je paard de basic criteria van rust rondom voer kent, is het gemakkelijker als je denkt om rekening te houden met hun huidig evenwicht. Het is eerder wij die als mens blijven hangen in de gewoonte ‘voor de borst’ waardoor we opties voor nuancering vergeten.

Als je paard relaxed is rondom het voer. Gaat hij zelf aangeven op welke positie hij het gemakkelijkste het voer aanneemt. Eens je je hier even in verdiept zijn patronen van voeten die bewegen door onbalans heel gemakkelijk te herkennen. Voer je paard op deze plaats en werk rustig naar een paard toe dat zijn achterhand leert te gebruiken om zijn balans te houden.

Een hele dikke merci om mijn uitleg mee te lezen.

Ik eindig deze ‘presentatie’ met de vraag of jullie nog met vragen zitten?

Was het volgbaar in korte story’s? Of zou een volledige video uitleg duidelijker zijn?

Dan kan ik deze beantwoorden en de feedback meenemen voor wanneer ik jullie morgen meer vertel over ‘je loopt het beste pas na je brug signaal naar je paard’.

 

Na de klik naar je paard toe stappen

Video afspelen

Hou ook hier rekening met hun huidig evenwicht en de invloed van hun hoofd.  

Het verhaal van het paard zijn hoofd in verband met zijn evenwicht gaat hier in verder. Vaak hebben paarden 1 kant waarin actief stilstaan gemakkelijker gaat dan de andere kant.De reden hiervoor kan zowel emotioneel als fysiek zijn.

Het paard in het prentje hier heeft meer gewicht op zijn rechter voorbeen staan en houdt hiervoor zijn hoofd enkele cm’s naar links.Als je aan zijn rechterkant het actief stilstaan gaat oefenen is de kans heel groot dat hij over zijn rechter schouder valt.

Onze brug signalen creëeren altijd aantrekking van het paard naar ons toe. Zeker bij het aanleren van het actief stilstaan.Als de paarden nog niet goed weten dat ze dienen te blijven staan en het voer naar hun toe komt. Draaien ze hun hoofd nog naar ons toe op het brugsignaal.

We leren dit in kleine stapjes: weg van het paard en terug. Rustig aan opbouwen zodat hij niet de reflex krijgt om mee met ons te wandelen. Zowel bij het wegstappen van het paard als na het horen van het brugsignaal verplaatsen de paarden vaak hun hoofd.

De manier waarop je paard op dat moment staat kan een enorme invloed hebben op zijn balans en de aantal cm’s waarmee hij zijn hoofd kan verplaatsen zonder zijn balans te verliezen.

Hoe herken je een vallend paard?

  • Als bij enkele cm’s beweging van het hoofd het been meteen meekomt.
  • Als je paard op de andere kant meer zijn hoofd onafhankelijk van zijn benen kan bewegen.
  • Als je paard in een andere positie (bv.: rechterbeen meer naar voren) zijn hoofd meer kan bewegen

Hoe help je een vallend paard?

Geef je brug signaal een fractie later, wanneer jij reeds op terugweg bent naar je paard. Op deze manier voelt en ziet jouw paard je al naar je toe bewegen en zal hij minder snel zijn hoofd verplaatsen.

Klik een fractie van een seconde later.

Jij hebt even ver van je paard kunnen weg wandelen terwijl hij rustig stilstond. Het is een menselijke gewoonte om te klikken exact op de afstand als we ‘afstand’ kiezen als criteria. Je hoeft niet exact op het verste punt te klikken. De afstand wordt bevestigd in de hele loop en je hebt zo minder trail and error voor je paard. Ook wanneer je paard bijvoorbeeld rond de reversed roundpen loopt helpt klikken terwijl je reeds richting hem beweegt om te voorkomen dat ze op hun binnenvoorbeen gaan remmen.

Hoe help je een vallend paard?

Voorkom op deze manier dat je paard op je brugsignaal leert op zijn schouder vallen. Want elke keer dit patroon zich voordoet. Heeft dit paard in zijn lichaamsreflex geleerd dat hij als zijn mens rechts staat en hij een brugsignaal hoort meer gewicht op zijn rechter schouder te plaatsen.

Als laatste: je paard valt niet altijd naar de kant waar het meeste gewicht op staat. Bij sommige paarden is dit net de andere kant, doordat het been minder goed het gewicht kan overnemen en dragen en ze in beweging vallen. Als er een verschil is links en rechts: neem zijn lichaam in overweging. Probeer te kijken vanuit welke voet posities hij de beweging start en wanneer niet. Of …

Een hele dikke merci om terug mijn uitleg mee te lezen.

Ik eindig deze ‘presentatie’ met de vraag of jullie nog met vragen zitten?

Ik heb over dit onderwerp ook nog een uitgebreide video van 11 minuten opgenomen die jullie kunnen terugvinden op de blog.

Later vandaag komt hier de rechtstreekse link naartoe.

 
 

Voeren voor de minste beweging naar je toe

Voor je paard te leren naar je toe te komen beloon je het beste bij de minste beweging?

Dit klopt enkel in de eerste loops. Waarbij je je paard leert dat hij interactie met jou mag maken en naar je toe mag komen.

Vanaf dat je paard de connectie met je maakt en een drive naar jou toe heeft. Kan je beter niet zomaar klikken voor het naar je toe komen.

Je kan beter je criteria verleggen naar de ‘manier waarop hij naar je toe beweegt’.

Als je snel klikt voor interactie. Is dat vaak op het moment dat de paarden hun voorbenen bewegen.

Als paarden enkele loops na elkaar beloond zijn voor het bewegen van hun voorbenen. Gaan ze hun beweging onnatuurlijk starten vanuit de voorbenen. Vanaf dat de afstand tussen jullie groter wordt zal het paard terug moeilijker vertrekken.

Dit komt doordat het paard geleerd heeft zijn voorbenen naar de mens te verplaatsen. Ze verplaatsen eerst hun voorbenen waardoor ze hier meer gewicht op plaatsen. De achterhand komt schuin achter het lichaam te staan en deze kan heel moeilijk tot beweging komen.

Paarden met een moeilijkere fysiek kunnen hierbij zelf last aan hun SI gewricht ervaren. Zeker wanneer deze manier van vertrekken op voice-que is geplaatst en nadien ook onder het zadel wordt gebruikt.

Klik daarom vanaf het moment dat je paard weet dat hij naar je toe mag komen voor het bewegen van de achterhand. Leer je paard hier eerst met naar je toe stappen. De voorhand zal automatisch ook bewegen. Op deze manier kan hij je ook veel beter dragen.

Een hele dikke merci om terug mijn uitleg mee te lezen.

Ik eindig deze ‘presentatie’ met de vraag of jullie nog met vragen zitten?

Is het deel van het SI gewricht duidelijk genoeg zo? Of zoek ik nog even naar beeldmateriaal?

 

 

Opstappen

Yessss! We gaan weer verder. Ook hier in het opstappen heeft de balans van je paard zijn lichaam en hoofd een hele grote invloed. Ik neem je mee in het voorbeeld van Bono en Tine. Waarbij opstappen aan Bono’s linkerzijde een stuk laagdrempeliger was als aan zijn rechterzijde.

Op deze foto zie je Tine omhoog gaan op de opstap. Bono zal na haar brugsignaal over zijn rechterschouder vallen. Aan de positionering van zijn linkervoorbeen (schuin onder zijn lichaam, niet volledig gestrekt). Kan je zien dat al het gewicht op rechts voor leunt. Zijn linkervoorbeen is zijn ‘steunbeen’. Dat heb ik geanalyseerd uit meerdere bewegingen. Hiervoor is het voor Bono moeilijk om zijn evenwicht te bewaren op rechtsvoor. Wanneer Bono zich aangetrokken voelt door Tine’s brugsignaal zal hij zijn hoofd enkele cm naar haar draaien en over zijn rechter schouder vallen. 

In voorgaande foto kon je het verschil zien. Vanaf het hoofd een beetje beweegt komt het been mee. Je kan zien dat het over 1 seconde gaat aan dat Tine bijna op exact dezelfde hoogte staat. Aan de manier waarop het been de grond verlaat kan je zien dat er veel gewicht op stond.

Jawel hoor, dit been is wel degelijk al aan het verplaatsen. Doordat het nauwelijks van de grond geraakt staan voorknie, kogel en hoef niet meer op een rechte lijn. Hij draait zijn hoofd naar haar toe op haar brugsignaal en het feit dat ze naar beneden komt. 

Hier kan het ook helpen om het ‘naar beneden komen’ te onderscheiden van het brugsignaal. Beweeg eerst al naar beneden toe, klik daarna pas. Zo ben je sneller terug bij je paard.

Bij Bono maakte het een enorm verschil als Tine langs zijn linker kant oefende om op te stappen. Hier kon hij links leunen en blijven staan terwijl hij zijn hoofd bewoog.

Waardoor het laagdrempeliger is voor hem om enkel links te trainen. Tot hij een goed stilstaand evenwicht heeft waarbij hij draagt in zijn achterhand. Voor Bono betekend dit eerst nog enkele weken spiertraining. Waarom? Stilstaan op een manier dat je anders nooit doen is geen lichte taak. Je paard zijn spieren moeten de tijd krijgen om hier sterker in te worden.

Heb jij ooit eens leren planken? In hoeveel stukjes heb je dit moeten opbouwen? Hoe moeilijk was dat voor je lichaam? Wees hier bewust van dat als je lichaamsposities traint met je paard.

Terug naar Tine en Bono. Op deze foto kunnen jullie zien dat hij volledig verplaatst is op het moment dat Tine de grond raakt. Zijn rechterschouder valt voorbij de breedte van zijn eigen lichaam. Gevolg? Hij zal zijn linkerbeen moeten verzetten. Zie jij de twist ook in zijn linker elleboog? 

Als Tine hem naar de pauze bak wil begeleiden, probeert Bono niet tegen haar te vallen. Zijn linkervoorbeen land (veel) te vroeg. Terwijl hij haar probeert te volgen.

Valt je paard naar je toe? Geef hem pauze of een B – optie in een richting dat hij gemakkelijk naartoe kan verder stappen (of vallen). Bono wist hier wel wat Tine bedoelde, hij kon echter niet meer het gewicht veranderen.

Tine weet nu goed waarom Bono in hun vorige sessies tekenen van frustratie bleef tonen. Haar buikgevoel dat er iets niet klopte zat helemaal juist.

We her-conditioneren nu stap voor stap ontspanning aan de opstap. Voorlopig nog linksom. Later als hij het kan houden ook rechts. Eerst dient Bono nog te verdubbelen in spieren. Dan pas zal er gereden worden.

Een hele dikke merci om terug mijn uitleg mee te lezen.

Ik eindig deze ‘presentatie’ met de vraag of jullie nog met vragen zitten?

 

Deel dit blogbericht

Gedaan met uitstappen

Opinie Jawel je leest het goed, gedaan met het uitstappen van je paard. Ik raad mijn studenten steeds af om hun paard onder het zadel